VELIKI PODVIG Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

Devetnaestogodišnjaku ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima

Prva te vrste u regiji

Piše: Fena

Ermin Omerović: S protezom ponovo samostalan

Foto: Fena


Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.  

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, prof. dr. Đemil Omerović pojasnio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je to rezultat saradnje struke i nauke, te posebno tehnologije koja stalno napreduje.

- Prezadovoljan sam jer smo prvi u regionu na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke - rekao je Omerović.

Pacijent Ermin Omerović izjavio je da je s tom protezom ponovo samostalan u svakodnevnom životu, ali da će mu trebati još vremena da savlada sve funkcije koje mu pruža.

Zahvalio je prof. dr. Omeroviću i svima u KCUS-u na pomoći koju su mu pružili, predstavnicima njemačke kompanije ''Otto Bock'', koja je proizvođač proteze, te organizaciji ''Pomozi.ba'', koja je prikupljala novac za protezu.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović rekla je da joj je čast biti direktorica centra u kojem se izvode takve operacije te da joj je želja da svima kojima je potrebna takva vrsta pomagala to bude sistemski omogućeno.

Spomenuto pomagalo se izrađuje individualno za svakog pacijenta i košta oko 110.000 KM.

Više o:

KCUS Proteza ruke
NA VRH

Komentari