PROJEKTI

Ubrzana potraga za stranim ulagačima i 100 miliona maraka

U početnoj smo fazi i u toku je gradnja 300 metara testne staze, kao i eksproprijacija zemljišta, kazao Kadirić

Kako će izgledati budući aerodrom. JP Aerodrom Bihać

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

23.9.2019

Federalna vlada odobrila je dodatna dva miliona KM za aerodrom u Bihaću, čime se podrška gradnji ovog strateškog projekta popela na 5,5 miliona KM u ovoj godini.

Prezentacije projekta

Za gradnju bihaćkog međunarodnog aerodroma do sada je prikupljeno oko osam miliona KM, ali je za cijeli projekt, prema procjenama projektanata, potrebno 100 miliona maraka.

Zato vlast Unsko-sanskog kantona, prvenstveno Ministarstvo privrede, konstantno prezentira cijeli projekt potencijalnim stranim investitorima. U srijedu je predstavljen kineskoj državnoj firmi „IPPR International Engineering“, a nedavno i investitorima u Dubaiju te i na Sarajevo Bussiness Forumu.

Kadirić: Sve politike složne. Arhiv

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić rekao nam je da interes postoji, ali i da sredstva koja svake godine dolaze s federalnog nivoa mogu biti garant za eventualni kreditni aranžman.

Razvoj turizma

Istakao je da su u početnoj fazi i u toku je gradnja 300 metara testne staze, što je investicija od dva miliona KM. U toku je i eksproprijacija zemljišta, koja će trajati godinama, kako sredstva koja su dobili za budući aerodrom Golubić ne bi stajala.

 - Tih 300 metara testne staze potrebno je da se vidi kakvo je slijeganje tla - pojasnio je Kadirić.

Naglasio je da je ovaj projekt od strateškog značaja za USK, ali i za BiH, posebno s aspekta razvoja turizma.

- On će imati geostrateški značajan položaj između dva nacionalna parka - Una u Bihaću i Plitvička jezera u Hrvatskoj. Svi naši hoteli ljeti su puni. Osjeti se rast turizma uprkos migrantskoj krizi. Sve su politike ovdje složne da nam aerodrom treba – naglasio je Kadirić.

Planirani i hoteli

Planirane su parcele za hotele i druge turističke sadržaje, jer će aerodrom biti iz Unu.

 Pista će, kazao Kadirić, biti duga 2.200 metara, a ostavljena je i mogućnost za još 400 metara za eventualno proširenje.

 - Pista na aerodromu Sarajevo je 2.400 metara. S dodatnih 400, kako planiramo, mogla bi u Bihaću primiti i veće avione – dodao je Kadirić.

Aerodrom u brojkama

3.000 kvadrata površina zgrade

3 parking mjesta za avione

2 leta dnevno za početak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.