UOČI SUSRETA

Dodik: Sastanak u Beogradu nije nikakva "skrivena zavjera", stalno prave babarogu od Srbije

Do sastanka dolazi nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju

Milorad Dodik. Avaz

Piše: Srna

21.9.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da sastanak u Beogradu, kome će prisustvovati i predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, ne predstavlja nikakvu "skrivenu zavjeru", te naglasio da postoji međunarodna zavjera protiv BiH.

Dodik je rekao kako će u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o situaciji u BiH i uzrocima ovakvog stanja, te dodao da je visoki predstavnik najviše odgovoran za ovakvu situaciju jer donosi odluke i zakone koje su protivpravne.

Srbija je najvažnija zemlja za region i njegovu stabilnost, a Vučić pokazuje sposobnost da u veoma delikatnim okolnostima održava dijalog i stabilnost u njemu. Sasvim je logično da jednoj takvoj ličnosti, koja je poštovana od mnogih iz međunarodne zajednice, mi predočimo situaciju u BiH - istakao je Dodik.  

On smatra da povremeno treba držati sastanke sa Vučićem, samim tim jer je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i jednako odgovorna, kao i sve druge potpisnice, za mnoga dešavanja u BiH.

- Međunarodnom intervencijom Srbija je stavljena u kraj pa se, recimo, Beograd ili Zagreb angažuju onda, kada treba da se disciplinuje Republika Srpska ili Hrvati u BiH - izjavio je Dodik za TV1.

On je naglasio da Srbija, kao potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ima odgovornost i ima pravo, kao i RS, da zatraži izvještaj visokog predstavnika i da vidi gdje su uzroci ovog stanja u BiH.

Prema njegovim riječima, Srbija nikada nije krila da želi dobre odnose i sa Sarajevom, kao što ima i sa Banjom Lukom, ali je problem u tome što vlast u Sarajevu ignoriše taj stav i stalno pravi neku "babarogu" od Srbije.  

- Kada smo pričali o nekim elementima integracije u energetskom sektoru, recimo u proizvodnji struje, da zajedno uradimo energane, sam Vučić je pitao možemo li razgovarati sa FBiH - rekao je Dodik, dodavši da do tog sastanka nikada nije došlo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u Beogradu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz manjeg bh. entiteta.

Sastanku će prisustvovati i predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Do sastanka dolazi nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom republika BiH, s tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.