VRT

Neka vam i u jesenjim danima dvorište obiluje nijansama žute, braon i crvene boje

Da, ljeto se prerano završilo, ali to ne znači da će vaše dvorište izgubiti svoj sjaj i ljepotu.

Ljepota jeseni. Ilustracija

Z.K. / Avaz.ba

21.9.2019

Jesen obiluje nijansama žute, braon i crvene boje, ali nije kasno da u svoju baštu dodate još nekoliko divnih hladnih nijansi koje će razbiti vatrene tonove. Da, ljeto se prerano završilo, ali to ne znači da će vaše dvorište izgubiti svoj sjaj i ljepotu. U stvari, pravo je vrijeme za eksperimentiranje sa novim sortama cvijeća.

Tricyrtis hirta je posebna vrsta ljiljana. Ilustracija

„Žaba“ ljiljan

Tricyrtis hirta je posebna vrsta ljiljana, poznata i kao „žaba ljiljan“ ili „dlakavi ljiljan“. Japanska vrsta cvijeća poznata je po bijelim i ljubičastim nijansama, a cvjetovi nalik orhideji cvjetaju na jesen i traju do prvih zimskih mjeseci.

Različak: Čest gost kućnih vrtova. Ilustracija

Različak

Različak se odlikuje svjetloplavim cvjetovima i često se uzgaja kao ukrasni korov na žitnim poljima. Sada je čest gost kućnih vrtova.

Ove šarene biljke vole hladne jesenje temperature. Ilustracija

Dan i noć

Ove šarene biljke više vole hladne jesenje temperature koje pogoduju njihovim laticama u obliku srca i centrom u obliku lica. Zimske sorte čak se mogu pojaviti ispod laganog snijega.

Rascvjetani kelj. Ilustracija

Flowering Kale - rascvjetani kelj

Rascvjetani kelj će dodati neočekivane tragove zelene, ljubičaste i bijele boje u vašu jesenju baštu i trajat će preko zime u blažim klimama.


Nacionalni cvijet Meksika. Ilustracija

Dalija

Nacionalni cvijet Meksika, dalije će dodati pravu notu elegancije vašoj bašti. Dolaze u 42 sorte koje se razlikuju po veličini i boji.


Grmlje niskog rasta najbolje preživljava na punom suncu. Ilustracija

Sedum

Sedum proizvodi bujne, živopisne cvjetove u crvenim, žutim i bijelim nijansama i cvjetaju u jesenjim mjesecima. Grmlje niskog rasta najbolje preživljava na punom suncu i zahtjeva dobro drenirajuće tlo.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.