REAKCIJE

Bećirović: Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike

Sazivanje dijela srpskih političkih zvaničnika iz drugih nezavisnih i suverenih država tako često nije radio ni režim Slobodana Miloševića

Denis Bećirović. Avaz

Fena

21.9.2019

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović izjavio je da je današnji sastanak predsjednika srpskih parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta RS u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o "važnim nacionalnim pitanjima" samo još jedna u nizu potvrda da Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike.

Dodao je da sazivanje dijela srpskih političkih zvaničnika iz drugih nezavisnih i suverenih država tako često nije radio ni režim Slobodana Miloševića za vrijeme vođenja agresorskih ratova protiv susjednih država te da je Vučić, očigledno,  odlučio da nadmaši i samog Miloševića.

- Glavni grad građana i naroda u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, a ne Beograd. Kada to Vučić istinski shvati i prihvati, onda će i prestati njegovo neovlašteno sazivanje dijela srpskih zvaničnika na učestale političke raporte u Beogradu - naveo je Bećirović.

Istaknuo je da je krajnje vrijeme da međunarodni i domaći zvaničnici upozore Vučića da se treba prestati ponašati kao predsjednik velike Srbije, kao i da se zauvijek pomiri s činjenicom da neće biti stvaranja velike Srbije na račun nijednog centimetra države Bosne i Hercegovine.

- Vučić bi trebao shvatiti da opasni tekstovi Memoranduma SANU I, Memoranduma SANU II nisu siguran i pametan putokaz za budućnost. To je putokaz za novu destabilizaciju i nesreću. Zato bi bilo dobro da Vučić zaboravi memorandume i odbaci neostvarive velikodržavne planove. Vučić mora prestati riječima podržavati, a djelima potkopavati državu Bosnu i Hercegovinu i unositi razdor i nemir među bosanskohercegovačke građane i narode. Neka to učini zbog sigurnije i bolje budućnosti BiH i Srbije - rekao je, između ostalog, Bećirović, saopćeno je iz SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.