SARAJEVO

Kavazović, Zukorlić i Dedović kandidati za reisa, Husejin ef. Smajić odustao

Imenovanje novog reisa na sedmogodišnji mandat 12. oktobra

Sabor Islamske zajednice u BiH. M. R. S.

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

21.9.2019

Husejin ef. Smajić, jedan od četiri kandidata za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, odustao je od kandidature.

S obzirom na to, na današnjoj sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH potvrđena je lista kandidata, na kojoj su ostali sadašnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Sjednica Izbornog tijela, čija će 403 člana tajnim glasanjem birati novog reisa na sedmogodišnji mandat, održat će se 12. oktobra.

Safet Softić, predsjednik Sabora, kazao je da je pred početak sjednice dobio pismo ef. Smajića, koji ga je obavijestio da, zbog kvaliteta kandidata koji su u opticaju, odustaje.

Predstavljeni programi

Na dnevnom redu sjednice Sabora bilo je i usaglašavanje Ustava IZ u Srbiji sa Ustavom IZ u BiH.

-To je teško pitanje. Šest godina je trajala procedura. Danas smo završili taj posao jednoglasno, sa jednim suzdržanim glasom - rekao je Softić.

Kandidati za novog reisa predstavili su sabornicima svoje programe.

Reis Kavazović istaknuo je nakon sjednice da je u proteklih sedam godina učinjeno nekoliko reformi, među kojima je izdvojio upravo izmjene Ustava.

- Naša zajednica je zajednica koja je razuđena diljem svijeta. Sve to treba uskladiti i dovesti u neki red, ali smo, hvala Bogu, uspjeli - dodao je Kavazović.

Kazao je da zajednica raste svakim danom i trebat će nova snaga, novi duh udahnuti unutar zajednice.

- Voditi zajednicu nije uvijek lako. Ona je složena zajednica i bit će potrebno mnogo energije na tom putu – istaknuo je reis Kavazović.

Govoreći o programu koji je predstavio kao kandidat za reisa, Kavazović je rekao da je to program kontinuiteta.

-Imamo zahtjeva da IZ otvara svoje obrazovne ustanove izvan BiH, pogotovo u zemljama Zapadne Evrope. Gore je narasla, polumilionska je. I morat ćemo se o tome brinuti – dodao je Kavazović.

Muamer Zukorlić, kandidat za novog reisa, rekao je da je zatečen kandidaturom, ali i da je shvatio da nema moralno pravo da je odbije.

- Biti kandidat za reisa je najviša počast – dodao je Zukorlić.

Predstavljajući svoj program, među pitanjima kojima bi se bavio, naveo je pitanje reulemizacije, identiteta pripadnika Islamske zajednice, administracije, koju smatra prekobrojnom, veće zastupljenosti žena, više prostora za mlade.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović naglasio je da je čast biti jedan od kandidata za reisa. Dodao je da je IZ napravila goleme iskorake i postavila osnove za daljnji dinamičniji rad.

O sporazumu IZ i BiH

Odgovarajući na pitanje o nepotpisivanju sporazuma između IZ i BiH, Kavazović je naglasio da je to pitanje, nažalost, ispolitizirano te da postoje političke podjele unutar BiH.

- No, okvir, Zakon o slobodi vjera i vjerskih zajednica, dovoljan je da nesmetano funkcioniramo. Ali, jesmo diskriminirani. Jedina smo zajednica, prema brojnosti najveća, koja nema potpisan ugovor s državom. Nadamo se da će ljudi koji su u politici, biti u narednom periodu odgovorni da taj posao završe – dodao je Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.