REAKCIJE

Nikšić za "Avaz": Dodik uveo posjete Srbiji kao alat u službi podizanja nacionalne tenzije

Vučić vješto koristi svaku priliku, a nerijetko ih izmišlja i sam, kako bi sebi dao povoda da reafirmiše srbijanske pozicije iz vremena agresija protiv BiH, kazao Nikšić

Nikšić: Dodik gubi uzde u manjem bh. entitetu. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

21.9.2019

Posjeta Milorada Dodika i vrha RS Srbiji te zapaljive izjave o otcjepljenju nisu novost u njegovim nastupima svaki put kada pokušava pred vlastitim glasačima opravdati pogubne politike koje vodi, prokomentirao je danas za „Avaz“ Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

-Dodik je uveo posjete Srbiji kao redovan alat u službi podizanja nacionalne tenzije. Interesantno je kako je državni vrh Srbije vrlo brzo okupio čelnike stranaka iz RS, a sve zbog neke nezvanične deklaracije stranke iz BiH, koja nije obavezujuća za bilo koga, pa čak i za samu SDA, koja se inače samo deklarativno zalaže za ravnopravnost građana na čitavom prostoru BiH, dok, u isto vrijeme, sve čini da građane BiH trpa u njihove nacionalne okvire – istakao je Nikšić.

Dodao je da je zanimljivo da se ovakav sastanak nikada neće održati zbog činjenice da građani srpske nacionalnosti iz BiH masovno napuštaju svoja ognjišta i odlaze trbuhom za kruhom, „u šta se i Aleksandar Vučić (predsjednik Srbije, op.a.) mogao uvjeriti nedavnom posjetom Drvaru, kada je u ovom gradu bilo više policije koja ga je osiguravala, nego povratnika srpske nacionalnosti“.

-Takva politika očito vodi ka tome da uskoro neće imati niko da, navodno, brani RS od nekog imaginarnog neprijatelja. Deklaracija o kojoj govore samo je još jedna bračna svađa Izetbegovića i Dodika, iako su nešto ranije imali potpuni sklad prilikom glasanja za domove naroda ili imenovanju šefa Misije BiH pri NATO-u – naglasio je Nikšić.

Naveo je da se radi samo o još jednom pokušaju Dodika da dodatno zaoštri situaciju u BiH, te da dodatno maskira činjenicu da skoro godinu od održanih izbora nemamo vlast na državnom nivou, „iako moram priznati kako on nije jedini krivac tome“.

-To dokazuje i činjenica da na njegov najnoviji zahtjev da napuste institucije BiH, nisu nasjele opozicione stranke iz RS, koje su odbile da to urade. Očigledno je kako Dodik, polako, ali sigurno, gubi uzde u manjem bh. entitetu, što dokazuju i trzavice u SNSD-u, koje se preljevaju i na političku situaciju u RS, a samim tim i u BiH – kaže Nikšić.

Ističe da, s druge strane, Vučić asistira u takvim poduhvatima željan slike svesrpskog vođe, iako je i sam svjestan da nikakve iredentističke želje ne mogu biti uslišene.

-Ipak smatram skandaloznim da Vučić javno poziva političke dužnosnike iz BiH da brane interese Srbije. Vučić vješto koristi svaku priliku, a nerijetko ih izmišlja i sam, kako bi sebi dao povoda da reafirmiše srbijanske pozicije iz vremena agresija protiv BiH. Historija je pokazala da, osim što takva politika ne može ostvariti svoje ciljeve, njen jedini rezultat jeste stradanje, nesreća i opći gubitak. Svjestan je toga i on, pa smo opet čuli poznate izjave o potpisnicama Dejtona. To ipak nije moglo prikriti novi pokušaj da se ta pozicija iskoristi za uplitanje u unutrašnje stvari u BiH. Istina je da Srbija nema takvu moć, pa se na kraju mogu složiti i potvrditi riječi koje je izgovorio Aleksandar Vučić da Bosna i Hercegovina zaista  jeste jedna suverena država u međunarodno priznatim granicama – zaključio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.