SKANDALOZNO

Ekološka katastrofa, prijeti zaraza stanovništva: Pronašli smo i bačeno kurbansko meso kod Žepča

Većina bačenog ucrvalog kurbanskog mesa, u vrećama, ostala je na obali, uz rijeku

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

21.9.2019

Kurbansko meso bačeno uz rijeku. D. Pašalić

Bosanskohercegovačka javnost sa posebnom pažnjom prati slučaj ucrvanog krubanskog mesa (3,5 tone) u Javnoj ustanovi "Dom za stara lica Zenica", za koje se sumnja da je, odlukom direktora Kemala Efendića, diplomiranog pravnika i završenika medrese, neadekvatno zbrinuto kako bi se cijela stvar zataškala.

Podsjetimo, kako tvrdi Mirnes Duvnjak, vozač i domar Doma, po nalogu direktora, oko tonu mesa najprije su bacili u rijeku kod Žepča, u mjestu Želeća, a oko 2,5 tone mesa su zakopali na Mošćanici kod Zenice. Prethodno su kurbansko meso skladištili sa svinjskim.

I dok je od ponedjeljka direktor Efendić nedostupan za izjave medijima, Nadzornom odboru “Doma za stara lica Zenica”, na čelu sa Jadrankom Mikić, Efendić je prikazao stanje kao da ne nedostaje ni kilogram mesa.

- Ono što smo mogli vidjeti nije nam davalo argumente da postoje velike nepravilnosti. Ništa nije sporno. Međutim, mi čekamo šta će uraditi Tužilaštvo, nakon čega ćemo mi poduzeti mjere. Zahtijevali smo da se naprave i usaglase precizne evidencije, sravni stanje, a prema dokumentaciji ne nedostaje ništa mesa - tvrdi Mikić.

I dok je papirološki pokriveno da ne nedostaje mesa, novinar “Avaza” otišao je jučer, zajedno sa vozačem Duvnjakom, na dvije lokacije kod Mošćanice gdje je meso zatrpano i sakriveno. Zatekli smo užasavajuće stanje.

Dok direktor Efendić, na čelu sa Nadzornim odborom, smatra da je javnost slijepa pored očiju, danas smo se mi, umjesto nadležne inspekcije, uputili i u Želeću kod Žepča.

Tamo je, podsjetimo, Efendić odlučio najprije u rijeku baciti oko tonu mesa. Međutim, većina bačenog ucrvalog kurbanskog mesa, u vrećama, ostala je na obali tik uz rijeku. Zatekli smo užasavajuće scene - ekološku katastrofu koja prijeti zarazi stanovništva.

I dok još jednom prilažemo konkretne dokaze ucrvalih kurbana, ovaj put iz Žepča, ostaje interesantno pratiti kako će direktor Efendić opravdati bačene i zatrpane kurbane, ako je, trenutno, po papirima sve uredno.

Podsjetimo, u pokušaju da spase meso, vozač Duvnjak i direktor Efendić, prevozili su već pokvareno meso u Goricu kod Zenice, u hladnjaču vlasništvo Nurije Kovača. On je pristao primiti već pokvareno meso, a Efendić ga je zbog toga rekao priznati.

Nakon što se meso ucrvalo, odlučili su cijelu stvar zataškati, a meso zatrpati na dvije lokacije kod Mošćanice i neadekvatno ga zbrinuti. Zbog nezapamćenog skandala, predmet je formiralo i Tužilaštvo ZDK.

Inače direktor Efendić završenik je medrese, a javnost je ostala ogorčena zbog ovog nedopustivog propusta sa propadanjem mesa, ali i jer je Efendić meso najprije u Žepču i Zavidovićima skladištio zajedno sa svinjskim.

Početkom sedmice javnost očekuje i reakciju Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, ali i da se nesavjesni direktor podhitno smijeni, procesuira te da nadoknadi štetu pričinjenu Domu na čijem je čelu pola godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.