ISTRAŽILI SMO Afera dobija svoj epilog na sudu

Mogu li se građani BiH priključiti velikoj tužbi protiv Volkswagena

U Registar kolektivne tužbe njemačkog Saveznog ureda za pravosuđe dosad se upisalo više od 400.000 kupaca VW-ovih vozila

A. Tiro / Avaz.ba
22.09.2019 16:02

Volkswagen: Teške optužbe

Foto: Agencije

Ured za zaštitu potrošača Njemačke i Njemački automobilski klub (ADAC) nedavno su podigli u ime vlasnika automobila oštećenih zbog skandala oko manipulacije dizelskih motora pred sudom u Braunšvajgu tužbu protiv koncerna Volkswagen

U zvaničnom saopćenju iz Ureda za zaštitu potrošača navedeno je da se želi dokazati da je Volkswagen svjesno obmanjivao svoje klijente manipuliranjem rezultata testiranja ispušnih plinova.

Sličan problem

Nedavno je obznanjeno da i građani Hrvatske koji su vlasnici nekih Volkswagenovih vozila mogu tužiti ovog proizvođača automobila zbog namjernog manipuliranja softverom za ispušne plinove. U Registar kolektivne tužbe njemačkog Saveznog ureda za pravosuđe dosad se upisalo više od 400.000 kupaca VW-ovih vozila. 

Provjerili smo da li i građani BiH mogu slijediti primjer Litvanije, Slovačke, Italije, Austrije, Velike Britanije, Švicarske, Španije, Portugala, Luksemburga, Belgije i Hrvatske.

Marin Bago, iz Udruženja potrošača Mostar je za "Avaz" kazao da je Volkswagen već platio Sjedinjenim Američkim Državama ogroman novčani iznos za sličan problem. 

- Postoji vjerovatnoća da su isti softveri, koji su bili u automobilima u SAD, prodavani i u BiH. Bilo bi dobro da neko stane ispred građana, dakle imamo Udruženja za zaštitu potrošača, entitetska ministarstva, koja imaju odjele za zaštitu potrošača - kaže nam Bago.

  • Bago: Država da stane iza građana
    Bago: Država da stane iza građana Foto: Arhiv

Ističe da bi bilo dobro da se građani ne organiziraju sami, već da neko stane ispred njih.

- Institucije, odnosno država BiH treba da zaštiti ekonomski prostor ove zemlje. Institucije BiH su zadužene za kolektivna kršenja prava potrošača i preko Ministarstva vanjskih poslova kontaktiraju firmu i da pokušaju pronaći dogovor - napominje Bago.

Advokat Sandra Budimir iz Hrvatske u saradnji s uredom Harle & Martinović Rechtsanwalte iz Berlina zastupa nekoliko kupaca iz Hrvatske koji su se odlučili pridružiti kolektivnoj tužbi u Njemačkoj.

Mnogo upita

Budimir je za "Avaz" kazala da se građani BiH ne mogu uključiti u kolektivnu tužbu protiv Volkswagena. 

- Ovo što radimo jeste kolektivna tužba koja je pokrenuta u Njemačkoj i njoj se zasad priključuju samo građani Evropske unije, a BiH nije u Evropskoj uniji - kaže nam Budimir.

Ističe da zasad nema osnove za neku tužbu iz BiH.

- Imala sam mnogo upita iz BiH, ali u konsultacijama sa kolegama rečeno mi je da se zasad držimo samo Evropske unije - naglašava Budimir.

Komplicirana tužba 

Kako se radi o velikom postupku i kompliciranoj tužbi, ne može se tačno precizirati koliko će trajati proces. Prvo ročište je zakazano za 30. septembar, a rok za upis u Registar kolektivne tužbe je besplatan i traje do 29. septembra.

Komentari

NA VRH