AKTUELNO

Bosna i Hercegovina pri vrhu svjetske crne liste po broju saobraćajnih nesreća

Gotovo 280 života izgubljeno tokom prošle godine

Dalipagić i Košmukamedov. MPIKBiH

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

23.9.2019

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-ja u Bosni i Hercegovini Sukrob Košmukamedov (Sukhrob Khoshmukhamedov) potpisali su memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Zamjenik Dalipagić je istaknuo da je ovaj memorandum od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.


Potpisan memorandum o razumijevanju. MPIKBiH

Naime, UNDP će Bosni i Hercegovini pružiti pomoć putem tehničke ekspertize i znanja na izradi okvirne strategije sigurnosti prometa i akcijskog plana za razdoblje od 2020. do 2024. godine, a u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja 3 i 11. Dio ove strategije bit će i nacrti strategija sigurnosti prometa na cestama entiteta Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko.

- Gotovo 280 života je izgubljeno u prometnim nesrećama u BiH tokom prošle godine. Danas započinjemo saradnju za zaštitu života djece i svih učesnika u prometu - istaknuo je Košmukamedov. 

On je naglasio da će UNDP podržati organizaciju i pripremu donatorske konferencije na visokom nivou u cilju prikupljanja sredstava za provedbu određenih projekata iz strategije.

- Koliko je ovo važno za Bosnu i Hercegovinu nije potrebno posebno navoditi - istaknuo je zamjenik Dalipagić i dodao da smo svi svjedoci događanja na cestama širom naše zemlje koja je, nažalost, pri vrhu svjetske crne liste po broju prometnih nesreća u odnosu na broj stanovnika i broj vozila.

Zamjenik Dalipagić je zahvalio UNDP-ju koji je prepoznao probleme Bosne i Hercegovine u vezi sa sigurnošću prometa i aktivno se uključio u pomoć pri izradi strategije da bi BiH sistemski rješavala ove probleme, a sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i zaštite ljudi i imovine u saobraćaju.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.