PORUKE

Kovačević: Frustrirani Govedarica prepričava detalje sa sastanka kojem nije ni prisustvovao

SNSD nikada neće dopustiti da dođe do nestanka Republike Srpske

Radovan Kovačević. Avaz

Srna

23.9.2019

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je danas da je jadno i tužno gledati današnje predstavnike nekada velikog i moćnog SDS-a kako na svaki način pokušavaju da sruše srpsko jedinstvo ne bi li se na bilo koji način "opravdali svojim sarajevskim i stranim mentorima" što su prisustvovali sastanku u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako drugačije protumačiti to da predsjednik SDS-a Mirko Šarović pokušava da ih izjednači i da napravi paralelu između deklaracije SDA, koja u potpunosti negira Republiku Srpsku i u kojoj se navodi da svi treba da govorimo bosanski jezik koji je dio jedinstvenog identiteta BiH, s dokumentima SNSD-a u kojima je još od njegovog osnivanja 1996. godine RS uvijek na prvom mjestu i koji se uvijek i obavezno pozivaju na Dejtonski sporazum i prava i nadležnosti koje smo tim sporazumom dobili - rekao je Kovačević. 

On je istakao da bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica prepričava detalje sa sastanka u Beogradu kojem nije ni prisustvovao.

- Razumijem da je on (Govedarica) frustriran čovjek zbog činjenice da (predsjednik SNSD-a) Milorad Dodik pobjeđuje na svim izborima otkad se Govedarica počeo i prestao baviti politikom, ali mu to ne daje za pravo da na ovako rigidan način govori o Republici Srpskoj i srpskim pravima, te deklaraciju SDA naziva bezvrijednom, smatrajući da se uopće njom ne treba baviti - naglasio je Kovačević.

On je ocijenio sramnom izjavu Govedarice da Dodik i SNSD reagiraju na ovako strašnu i skandaloznu političku deklaraciju SDA samo zbog toga da bi se dočepali fotelja u Vijeću ministara.

- Toliki njihov strah od napuštanja fotelja koje ni na koji način nisu zaslužili s obzirom na to da su izgubili izbore 2014. godine, a da su i posljednje pod vodstvom Govedarice izgubili nikad uvjerljivije je potpuno sraman - kazao je Kovačević.

On je ponovio da na pozicijama u Vijeću ministara trebaju biti izborni pobjednici iz RS. 

- Ali to u ovom slučaju nije prioritet. Mi smo SDS-u ponudili opciju da oni napuste Vijeću ministara, a da mi ne uđemo samo da bi se pokazala jasna i jedinstvena politika RS koja na najdirektniji način ukazuje da je SDA faktor nestabilnosti koji konstantno i uporno radi na rušenju Dejtonskog sporazuma i dejtonske BiH s namjerom da dođe do nestanka RS. Mi iz SNSD-a to nikada nećemo dopustiti, a oni iz SDS-a neka biraju stranu. Za sada nam se čini da su na pogrešnoj - naglasio je Kovačević. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.