REAKCIJE

Šta kažu državni parlamentarci: Ima li ''aprilski paket'' šanse

SDA se vraća u 1992., a SDP u 2006., a mi smo u 2019., kazao je Borenović

Borenović, Osmanović i Prodanović o "Aprilskom paketu". Avaz

Piše: D.B. / Avaz.ba

23.9.2019

Zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH danas je na konferenciji za medije najavio da će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao "aprilski paket". Ova najava već je izazvala mnogobrojne reakcije. 

Branislav Borenović iz PDP-a za "Avaz" je kazao kako su ovi stavovi nazadni. 

- Šta da se kaže o tome... SDA se vraća u 1992. godinu, a SDP u 2006., a mi smo u 2019. godini. Svijet se toliko brzo mijenja, ne mogu da shvatim da neke političke stranke stalno traže da idu nazad, mi moramo gledati u budućnost. Od 2006. godine do danas Amerika je izabrala dva predsjednika, nastali su Facebook, Twitter, nove tehnologije. Mi smo partija koja isključivo gleda u budućnost i hoće ovo da bude jedna moderna i zdrava godina u kojoj se ne bavimo ni 1992. ni 2006. godinom. Zato su za nas takvi stavovi nazadni - rekao je Borenović.  

Adil Osmanović iz SDA kazao je da se ne slaže da neko iz politikantskih razloga šalje amandmane u Parlament BiH, a unaprijed znajući da u ovoj situaciji teško mogu dobiti podršku. 

SDA je spremna podržati svako pozitivno rješenje za BiH ukoliko ono bude "dobro odvagano i dobro pripremljeno", prije nego što se nađe u parlamentarnoj proceduri -  istakao je Osmanović.  

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović kazao je da je "aprilski paket" u potpunosti neprihvatljiv. 

- Za SNSD je neprihvatljivo bilo kakvo vraćanje na ''aprilski paket'' iz 2006. godine, sada ukoliko ova inicijativa bude u Parlamentarnoj skupštini, SNSD je neće podržati, radi se o potpuno drugim okolnostima i apsolutno drugom ambijentu te je zato za nas neprihvatljiva ova inicijativa. Neprihvatljiv je kompletan paket. Polazimo od toga da je ovaj paket, u smislu izbora članova Predsjedništva, indirektno neprihvatljiv, kao i naziv predsjednika i potpredsjednika u Predsjedništva - kazao je Prodanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.