AKTUELNO Njih oko 4.500

Polusatni štrajk ljekara i stomatologa u FBiH: Rješenje u zakonu o reprezentativnosti

Jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

Održan štrajk

Foto: Avaz


Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih oko 4.500, održali su danas polusatni štrajk upozorenja u svim kantonima, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata. Ni protest ljekara i doktora stomatologije održan u maju ove godine u Sarajevu nije dao rezultat, a upozorenja da ostajemo bez ljekara i da će se kriza produbiti niko nije shvatio ozbiljno.

Inače, u štrajku su od 2. septembra i članovi Sindikata radnika u zdravstvu koji nisu uspjeli postići dogovor s Vladom KS o povećanju plaća, odnosno o Granskom kolektivnom ugovoru. Od 24. septembra najavljuju i radikalniji pristup i okupljanje pred zgradom Vlade KS.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na protestima ljekara u maju, a do njega se pokušalo doći i putem izmjene Zakona o radu. 

Kako je istaknuto, apsurd je da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i da se tim putem bore za prava svojih članova. 

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebalo da bude donesen prije dvije godine.

- Plan je da sačekamo četvrtak kada Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalna vlada imaju prliku da napokon završe zakon o reprezentativnosti, i u skraćenoj proceduri upute na Parlament FBiH kojim će ova agonija doktora i pat pozicija biti riješena. Mi ćemo sačekati do četvrtka, u ovisnosti o tome kako bude riješeno i kakva bude odluka Federalne vlade mi ćemo dalje postupati – kazao je Rifat Rijad Zaid.

Primarijus dr. Dragan Stevanović naglasio je jučer da će ovakvim pristupom i odlaganjem rješavanja problema doći do potpunog raspada javnog zdravstvenog sektora.

Više o:

Štrajk Ljekari
NA VRH

Komentari