SARAJEVO Delegacija Vrhbosanske nadbiskupije u posjeti

Kardinal Puljić u Općoj bolnici: Potpisan sporazum o dušebrižništvu

Za prakticiranje vjerskih i duhovnih potreba u bolnici osigurana je prikladna prostorija, koja je na raspolaganju vjerskim službenicima svih vjeroispovijesti i zainteresiranim pacijentima

Piše: Fena

Posjeta delegacije Vrhbosanske nadbiskupije Općoj bolnici

Foto: Fena


Delegacija Vrhbosanske nadbiskupije, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, te sekretar Štefan Marković i svećenik Pero Brajko, posjetila je Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo. S direktorom Opće bolnice Zlatkom Kravićem potpisali su sporazum o dušebrižništvu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sporazumom se uređuje način ostvarivanja prava pacijenata katoličke vjere koji se liječe u toj ustanovi, na pastoralnu službu. Sadrži pomoć pojedincu ili grupi kroz aktivnosti kao što su liturgijska slavlja i podjeljivanje sakramenta, savjetovanje u pitanjima vjere i morala, posjećivanje pacijenata te saradnja u humanizaciji zdravstvene i socijalne zaštite.

Te će poslove obavljati bolnički kapelan Pero Brajko, koji će dolaziti na zahtjev pacijenta ili njegove porodice. 

Direktor Kravić radostan je zbog dobre saradnje Opće bolnice i Katolički crkve te je najavio skoro potpisivanje sporazuma i sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH i Pravoslavne crkve, s kojima je, također, ostvarena saradnja.

Podsjetio je da je Opća bolnica akreditirana za kvalitet i da se planski razvija. Za prakticiranje vjerskih i duhovnih potreba, u bolnici je osigurana prikladna prostorija, koja je na raspolaganju vjerskim službenicima svih vjeroispovijesti i zainteresiranim pacijentima.

Direktor Kravić obišao je s gostima tu prostoriju, kao i Urgentni centar. Najavio je otvorenje novog odjeljenja pedijatrije za 2. oktobar ove godine, navode iz Opće bolnice.

Više o temi

NA VRH

Komentari