SARAJEVO

Kardinal Puljić u Općoj bolnici: Potpisan sporazum o dušebrižništvu

Za prakticiranje vjerskih i duhovnih potreba u bolnici osigurana je prikladna prostorija, koja je na raspolaganju vjerskim službenicima svih vjeroispovijesti i zainteresiranim pacijentima

Posjeta delegacije Vrhbosanske nadbiskupije Općoj bolnici. Fena

Fena

23.9.2019

Delegacija Vrhbosanske nadbiskupije, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, te sekretar Štefan Marković i svećenik Pero Brajko, posjetila je Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo. S direktorom Opće bolnice Zlatkom Kravićem potpisali su sporazum o dušebrižništvu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sporazumom se uređuje način ostvarivanja prava pacijenata katoličke vjere koji se liječe u toj ustanovi, na pastoralnu službu. Sadrži pomoć pojedincu ili grupi kroz aktivnosti kao što su liturgijska slavlja i podjeljivanje sakramenta, savjetovanje u pitanjima vjere i morala, posjećivanje pacijenata te saradnja u humanizaciji zdravstvene i socijalne zaštite.

Te će poslove obavljati bolnički kapelan Pero Brajko, koji će dolaziti na zahtjev pacijenta ili njegove porodice. 

Direktor Kravić radostan je zbog dobre saradnje Opće bolnice i Katolički crkve te je najavio skoro potpisivanje sporazuma i sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH i Pravoslavne crkve, s kojima je, također, ostvarena saradnja.

Podsjetio je da je Opća bolnica akreditirana za kvalitet i da se planski razvija. Za prakticiranje vjerskih i duhovnih potreba, u bolnici je osigurana prikladna prostorija, koja je na raspolaganju vjerskim službenicima svih vjeroispovijesti i zainteresiranim pacijentima.

Direktor Kravić obišao je s gostima tu prostoriju, kao i Urgentni centar. Najavio je otvorenje novog odjeljenja pedijatrije za 2. oktobar ove godine, navode iz Opće bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.