PROTESTI

Mještani poručili: Deponiju treba zatvoriti, potrovaše nas

Mještani su skrenuli pažnju na to da se nadležni ne pridržavaju potpisanog sporazuma

M. Smajkić / Avaz.ba

23.9.2019

Protestna vožnja mještana - Avaz
Građani su ponovo ukazali na svoje probleme - Avaz
Novo masovno okupljanje ispred deponije - Avaz
Dnevni avaz
Sutra sjednica Federalnog parlamenta, očekivanja mještana velika - Avaz
+2

Protestnom vožnjom i novim masovnim okupljanjem ispred deponije „Uborak“ u Mostaru večeras su mještani okupljeni oko građanske inicijative „Jer nas se tiče“, ponovo ukazali na probleme koje imaju zbog ovog odlagališta otpada.

Mještani su skrenuli pažnju i na to da se nadležni ne pridržavaju potpisanog sporazuma kojim je predviđena sanacija deponije i pronalaženje nove lokacije za odlaganje mostarskog otpada.

- Želimo da naš glas ode do Sarajeva, jer je sutra, podsjetit ću,  sjednica Federalnog parlamenta, a jedna od tačaka dnevnog reda je i deponija "Uborak". Mi poručujemo s ovog mjesta da nismo odustali i da smo ostali pri ranijim zahtjevima - rekao je Nijaz Hodžić iz ove inicijative.

Očekivanja stanovnika od te sjednice su, kako je dodao, velika.

Nusret Džeko, jedan od mještana, podsjetio je na to da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo zahtjev za produženje okolišne dozvole JP „Deponija“ te da je cilj okupljanja skrenuti pažnju upravo na tu činjenicu.

- Nemaju okolinšnu, a hoće i dalje da rade, dok mi, s druge strane, nastojimo da se ova deponija zatvori i da se iznađe druga lokacija. Ako treba, svi ćemo se uključiti u traženje nove lokacije. Jer, ovako više ne ide. Samo u posljednje dvije godine, sedam-osam ljudi je umrlo od karcinoma. Potrovaše nas! Meni je 65 godina i nije me briga šta će biti sa mnom, ali imam unuke i ne želim da ih truju - poručio je Džeko.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.