SUSRETI Izražena dobra saradnja između zemalja

Komšić se u Njujorku sastao sa premijerima Holandije i Estonije

Premijer Rute potvrdio je spremnost Kraljevine Holandije da pomogne Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama

Fena
23.09.2019 21:17

Sastanak sa Markom Ruteom

Foto: FENA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je u Njujorku sa premijerom Kraljevine Holandije Markom Ruteom i sa premijerom Estonije Juriom Ratasom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te je naglasio da ni po koju cijenu neće odustati od NATO puta BiH, jer bi to, kako kaže, bilo igranje s budućnosti zemlje i njenih građana. 

Premijer Rute potvrdio je spremnost Kraljevine Holandije da pomogne Bosni Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Bilateralna i prijateljska saradnja dvije zemlje ocijenjena je izuzetno dobrom, pri čemu je konstatirano da postoji prostor za unapređenje odnosa BiH i Kraljevine Holandije, naročito na ekonomskom planu.

S obzirom na to da je Estonija trenutno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a (VS UN), predsjedavajući Komšić ponudio je premijeru Ratasu iskustvo Bosne i Hercegovine i savjete koje je naša zemlja stekla tokom procesa pristupanja članstvu VS UN-a.

Ratas je zahvalio na podršci te Bosni i Hercegovini ponudio iskustva i savjete koje su oni stekli iz oblasti digitalnih tehnologija.

  • Susret Ratasa i Komšića
    Susret Ratasa i Komšića Foto: FENA

Naime, Estonija, kao zemlja članica Evropske unije i zemlja sa 1,3 miliona stanovnika, lider je u korištenju digitalnih tehnologija. Posebno je istaknuo da je estonsko društvo u potpunosti digitalizirano, što uključuje e-vladu, izborni proces, školstvo i slično. Zbog toga je naglasio da je sajber sigurnost najvažniji faktor u društvu koje je bazirano na digitalnim tehnologijama.

I Ratas je istaknuo čvrstu podršku svoje zemlje Bosni i Hercegovini i njenom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji.

Radi jačanja prijateljskih i ekonomskih odnosa dvije zemlje, predsjedavajući Komšić pozvao je premijera Estonije i njegove saradnike u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Komentari

NA VRH