SAZNAJEMO

U istragu se uključuje i MUP ZDK, prijeti zaraza stanovništvu

Izdat je opširni nalog za poduzimanje predistražnih radnji i prikupljanja dokumentacije, kaže Poljac

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

24.9.2019

Skandal oko kurbanskog mesa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon što je novinar “Dnevnog avaza” otkrio nezapamćeni skandal s propadanjem 3,5 tona kurbanskog mesa u Domu za stara lica Zenica koje se, nesavjesnim radom direktora Kemala Efendića, ucrvalo, a potom je neadekvatno zbrinuto, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona provodi istragu, potvrđeno nam je iz ove ustanove. 

Saslušao svjedoka

⁃ Radi provjere navoda natpisa “Dnevnog avaza”, kao i potvrđivanja činjenica iz iskaza svjedoka, izdat je opširni nalog MUP-u ZDK za poduzimanje predistražnih radnji i prikupljanja dokumentacije - kaže Mirna Poljac, portparol Tužilaštva.

Podsjetimo, odlukom direktora donirano kurbansko meso najprije se skladištilo u Žepču i Zavidovićima, zajedno sa svinjskim, gdje se pokvarilo. Oko tone mesa bačeno je u Želećoj kod Žepča, a 2,5 tona je prvobitno transportirano u hladnjaču u Gorici, međutim, mesu nije bilo spasa pa je, na kraju, zakopano na dvije lokacije kod Mošćanice.

Budući da je direktor Efendić Upravnom odboru (UO), kako nam je potvrdila Jadranka Mikić, predsjednica UO, prezentirao stanje na papirima kao da ne nedostaje ni kilogram mesa, novinar “Avaza” pronašao je lokacije i zakopano ucrvalo meso.


Zaraza stanovništva

Posebno je šokantno što se meso nalazi na Mošćanici kod Zenice neposredno pored stambenih jedinica i prijeti zarazi stanovništva, a da inspekcija još nikada nije otišla da se ono otkopa i adekvatno zbrine. Direktor Efendić i dalje je nedostupan za izjave medijima, a jučer se nije pojavio ni na sjednici Gradskog vijeća Zenica. 

Utvrđeno postojanje animalnog otpada

Proteklog vikenda pronašli smo i krubansko meso bačeno kod Žepča te zatekli ekološku katastrofu jer je mesa ostalo i na obali. Za razliku od zeničke, koja to još nije učinila, žepačka komunalna inspekcija odmah jučer je izašla na teren.

Nadležna inspekcija je obišla teren i utvrdila postojanje animalnog otpada klaoničkog porijekla, oko 150 kg. Činjenično stanje je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Odluke o održavanju čistoće i komunalnog reda. Utvrđeno je postojanje epidemiološke indikacije koja zahtijeva hitno poduzimanje mjera radi uklanjanja opasnosti po zdravlje ljudi, što je učinjeno – kažu iz Općine Žepče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.