Dom naroda Parlamenta FBiH

Delegati zasjedaju nakon dva i po mjeseca: Na stolu odluka o zajmu za vodovod ''Plava voda''

Razmatrat će i nacrte zakona o zaštiti zraka te o poticanju male privrede

M. R. S. / Avaz.ba

Dom naroda Parlamenta FBiH

Foto: Avaz


Nakon dva i po mjeseca, delegati Doma naroda Parlamenta FBiH sjest će u parlamentarne klupe 3. oktobra, za kada je zakazana redovna sjednica ovog doma.  

Na dnevnom redu, između ostalog, naći će se Prijedlog zakona o obrtu, ali i Nacrt zakona o podršci porodicama sa djecom, na koji se čeka dvije godine.

Tim zakonom se svoj socijalno ugroženoj djeci na teritorij Federacije BiH osigurava dječji dodatak, jer će se isplaćivati iz federalnog budžeta. Sada je situacija takva da dječji dodatak ovisi o volji i budžetima kantona tako da ga neka djeca i nemaju. Zakonom se ujednačavaju i prava porodilja na naknadu.

Delegati Doma naroda razmatrat će i nacrte zakona o zaštiti zraka, te o poticanju male privrede.

Na prijedlog Jasmina Duvnjaka, predsjednika Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, na dnevni red je uvrštena odluka o prihvatanju zaduženja od Razvojne banke Vijeća Europe za projekat izgradnje regionalnog vodovoda ''Plava voda''.

- Taj vodovod je značajan za dugoročno kvalitetno snabdijevanje vodom općina Travnik, Novi Travnik, Busovača, Vitez i grada Zenica. Vrijednost zajma je 11 miliona eura, sa rokom otplate 20 godina i uz grace period pet godina - kazao je Duvnjak.

Više o temi Dom naroda Parlamenta FBiH

NA VRH

Podijeli članak na