VLADA FBiH Za ovu godinu osigurano 1.500.000 KM

Bukvarević uručio ključeve 60 automobila ratnim vojnim invalidima

Prvoj grupi 100-postotnih RVI automobil puno znači jer su u iznimnoj potrebi i u teškom zdravstvenom stanju

Fena
24.09.2019 13:59

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je uručio ključeve 60 automobila Škoda Octavia koji su ortopedska pomagala za 100-postotne ratne vojne invalide prve kategorije. 

Ministar je kazao da je riječ o realizaciji prethodno potpisanog sporazuma, za što je u budžetu FBiH za ovu godinu osigurano 1.500.000 KM bez PDV-a.

- Ovi ljudi su najteži ratni vojni invalidi i imaju potrebu da svakog dana posjećuju ljekare. Za to im je potreban auto. To je najmanje što mi možemo učiniti za naše borce koji su dali sve u odbrani BiH i da bismo im makar malo olakšali život – istakao je Bukvarević.

Uručenje automobila je samo nastavak aktivnosti resornog ministarstva u osiguranju i podjeli automobila najugroženijim kategorijama RVI.

Vlada FBiH, naglašava Bukvarević, za pet godina podijelila je 360 automobila za 100-postotne ratne vojne invalide prve kategorije, a kojih ima 500. Izrazio je očekivanje da će tokom naredne dvije godine dodijeliti još 140 automobila za tu kategoriju RVI.

Prvoj grupi 100-postotnih RVI automobil puno znači jer su, kako je kazao predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović, u iznimnoj potrebi i u teškom zdravstvenom stanju.

- Ovo vozilo nije nikakav luksuz već je prijeka potreba. Iz svojih primanja ne bismo mogli uštedjeti novac za kupovinu auta. Jer svaki od ovih invalida, da bi egzistirao svakodnevno, uz sebe veže višečlanu porodicu – rekao je Aganović.

Izrazio je zahvalnost državi, Vladi FBiH, resornom ministarstvu, ali i borcima koji su za odbranu BiH dali ne samo dijelove svoga tijela nego su dali i porodicu.

Puno prijeđenih sretnih kilometara u novom automobilu, borcima su poželjeli i predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić, predstavnik kompanije ''Porsche BiH'' Senad Olovčić, koja je putem tendera uspješno završila projekt nabavke automobila.

Komentari

NA VRH