SARAJEVO

Mektić: Jedina smo država izvan EU koja nema potpisan sporazum s Frontexom

Dragan Mektić. D. Bašić

Piše: D. B./ Avaz.ba

24.9.2019

Dragan Mektić danas je na održanoj konferenciji za medije nakon sastanaka Vijeća ministara i direktora sigurnosnih agencija na nivou BiH kazao da je razgovarano o temi kako povećati efikasnost i uspostaviti bolje kapacitete za kontrolu i upravljanje ovim migracijama u BiH.

- Inače, Vijeće ministara duži period na svakoj sjednici ima i tačku u dnevnom redu upravljanje migracijama i migraciona kriza, mislim da je jako dobro da smo danas saslušali direktore ovih agencija da vidimo kako u okviru nadležnosti Vijeća ministara možemo poboljšati kapacitete rada ovih agencija. Uglavnom najviše se odnosilo na jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta, a posebno je interesantno u ovoj godini kada nemamo donesen budžet tako nema ni mogućnosti za kapitalne investicije - kazao je Mektić.

Dodaje da su razmatrani ključni problemi ovih agencija te da je zamolio direktore da ostanu profesionalni te da ne padaju pod politički utjecaj.

- Politika ometa rad ovih sigurnosnih agencija. Jedina smo država izvan Evropske unije koja nije potpisala operativni sporazum s Fronteksom, evropskom institucijom za zaštitu granica i borbo protiv migracija, od kojih možemo očekivati veliku pomoć - istakao je Mektić.

Ističe da misli da će veliki broj problema uspjeti riješiti, ali da i veliki broj problema zavisi od političke volje koje nema.

- Politika se duboko upetljala u vaše probleme, kazao sam danas to direktorima. Ne treba da se obaziru na političke interese. Ovdje je problem postao gdje će biti prihvatni centar, sve je kompliciranije. Bio sam direktor jedne takve agencije i znam kako je to raditi. Moram kazati da se situacija s migrantima ne pogoršava, ona se čak poboljšava, broj migranata u BiH pada. Sada ih ima negdje oko 3.500, a imali smo situaciji i kada smo imali više od 6.000 - kazao je Mektić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.