SARAJEVO

Izvještaj Misije OSCE-a o ratnim zločinima, ko neće dočekati pravdu

Vijeće na prošloj sjednici predložilo ukupno 22 kandidata

S ranijih sjednica VSTV-a. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.9.2019

12:35

Članovi VSTV-a danas su raspravljali o izvještaju Misije OSCE-a o procesuiranju ratnih zločina i usvojili određene zaključke koje je sačinila stalna komisija za efikasnost pravosuđa.

Misija OSCE-a je u junu ukazala na sporost rješavanja predmeta ratnih zločina, ali i cjepkanje optužnica te konstantno vraćanje na doradu.

Slavo Lakić, član VSTV-a, istakao je da je Komisija VSTV-a analizirala primjedbe i konkretne slučajeve i utvrdila određene probleme.

Mislim da bi dobro bilo da zajednički sjednemo s Komisijom za efikasnost sudova i da to riješimo. Ovo su jedna ozbiljna procesna pitanja. Mi imamo svoju studiju, svoju analizu, ali moramo sjesti s komisijom za efikasnost sudova da bismo sve razriješili - istakao je.

Član VSTV-a Goran Nezirović dodao je da se mora dati odgovor na preporuke Misije OSCE-a jer se u preporuci upozorava na opasnost da žrtve neće dočekati pravdu, a da izvršioci neće dobiti zasluženu kaznu.

Željka Radović je istakla da, kada je riječ o prigovorima o vraćanju optužnica na doradu, Sud mora primjenjivati Zakon o krivičnom postupku, koji predviđa rok do kada se ona mora doraditi.

Ako ne bude dorađena u roku, optužnica se mora odbiti. O tome smo ranije, također, raspravljali. Mi smo glavne tužioce, također, obavezali da nam podnose izvještaje o razdvajanju predmete - kaže Radović.

11:00 

VSTV je ocijenio zadovoljavajućim rezultate rada Vrhovnog suda i Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

U Sarajevu je počela sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na kojoj će biti razmatrane brojne tačke, među kojima je i izvještaj OSCE-a o procesuiranju ratnih zločina. Riječ je o prvom danu zasjedanja. 

Na dnevnom redu je i razmatranje mišljenja Ustavnog suda FBiH na predložene kandidate za nove sudije Ustavnog suda FBiH, tačnije tri upražnjene pozicije. 

Vijeće je na prošloj sjednici predložilo ukupno 22 kandidata, od čega je šest njih s odličnim ocjenama.

Među predloženim kandidatima je i tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, ali i članica VSTV-a Monika Mijić.

VSTV će, nakon što usvoji mišljenje Ustavnog suda FBiH, konačnu rang-listu s imenima poslati na imenovanje predsjedniku Federacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.