MOSTAR

Proces dubinske analize u ''Aluminiju'' u završnoj fazi

Nagomilani dugovi

''Aluminij'' u teškom stanju. Ilustracija

Avaz.ba

25.9.2019

Uprava ''Aluminija'' oglasila se u srijedu saopćenjem za javnost u kojem se navodi da je proces izrade dubinske analize u završnoj fazi, a nakon što taj posao bude završen potencijalni investitori moći će se izjasniti o eventualnom ulasku u mostarsku firmu i ponovnom pokretanu proizvodnje. 

- S obzirom na veliki interes javnosti, kao i većine medija za situaciju u ''Aluminiju'' d.d. Mostar, Uprava Društva može potvrditi kako se proces due diligence analize, koju u ''Aluminiju'' provodi odranije više puta spominjani međunarodni konzorcij, nalazi u završnoj fazi - saopćeno je u srijedu iz ''Aluminija''.

Iz Uprave ''Aluminija'' navode kako je ta analiza jedina realna osnova za donošenje odluka potencijalnih investitora, a kako je proces u završnoj fazi, uskoro se očekuje i njihov konkretni stav po tom pitanju.

- Ujedno možemo potvrditi kako postoji još nekoliko interesenata koji su izrazili zanimanje za ''Aluminij'', ali u ovome trenutku nema konkretnijih poteza ili najava u kojem bi se pravcu eventualni pregovori mogli razvijati. Uprava ''Aluminija'' i dalje će redovno informirati javnost o svim važnim novostima, pri čemu i dalje ostaje prioritet maksimalno se angažirati na postizanju zacrtanih ciljeva na planu ponovnog pokretanja proizvodnje i oživljavanja cjelokupnog lanca poslovnih interesa koji su se godinama gradili oko ''Aluminija'' i koji su tako puno značili za ekonomski prosperitet Hercegovine i države BiH u cjelini - stoji na kraju saopćenja.

Proizvodni pogoni mostarskog ''Aluminija'' zaustavljeni su 10. jula nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Početkom septembra od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 500 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa. Preostali radnici potpisali su nove ugovore u rade te sada čekaju investitore i ponovno pokretanje proizvodnje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.