OBAVIJESTI Zbog isteka postojećeg ugovora

Upozorenje s Pala: FBiH bi od 1. oktobra mogla ostati bez plina

Nema konkretne aktivnosti za rješenje ovog problema

Srna

Upozorenje preduzeća "Gas promet" s Pala

Foto: Ilustracija


Preduzeće "Gas promet" s Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema plina u Republici Srpskoj, upozorilo je da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostati bez plina.

Iz "Gas prometa" napominju da, iako postoje slobodni kapaciteti, nijedan potencijalni trgovac za potrebe potrošača plina u FBiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti je zaključio ugovor o transportu.

- Prema informacijama kojima raspolažemo od operatera transportnog sistema u Srbiji kao našeg susjednog operatera, niko još nije zakupio transportni kapacitet ni u sistemu Srbije za potrebe FBiH - istaknuto je u dopisu Srni koji je potpisao direktor "Gas prometa" Milomir Draganić.

Navedeno je da su o ovoj situaciji obaviještena i nadležna ministarstva, ali da još nema konkretne aktivnosti za rješavanje ovog pitanja, kako bi se izbjegle neprijatne posljedice nedostatka plina.

U dopisu je istaknuto da je "Gas promet" 13. juna, u skladu s odredbama Trećeg energetskog paketa EU, objavio slobodne transportne kapacitete za period od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2020. godine.

"Gas promet" je do sada primio zahtjev od "Gas Resa" za zakup kapaciteta za svoje potrošače u Zvorniku "Alumina", "Prvo gasno društvo" i "Zvornik stan", o čemu su strane potpisale ugovor o transportu.

RS je i početkom ove godine otvoreno zaprijetila BH-Gasu kako će početkom februara u potpunosti obustaviti snabdijevanje Federacije BiH plinom.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o plinu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u entitetu Federacija BiH naplati tarifu za transport. ''BH-Gas'' skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta plina koji se transportira plinovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik ''Sarajevo-gas'' a.d. Istočno Sarajevo.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na