SARAJEVO

Advokat Kapo: Enver Zornić je „čist“, odslužio je svoju kaznu

Taj predmet je, koliko mi je poznato, čak išao na kontrolu u Hag i ocijenjen je kao dobro odrađen – kazao je za „Avaz“ Kapo

Muhidin Kapo: To nije ratni zločin. Avaz

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

25.9.2019

- To nije ratni zločin. Koliko se sjećam, njemu je (Enveru Zorniću op. a.) suđeno za ubistvo. Taj predmet je, koliko mi je poznato, čak išao na kontrolu u Hag i ocijenjen je kao dobro odrađen – kazao je za „Avaz“ advokat Muhidin Kapo, koji je svojevremeno bio predsjednik Vijeća okružnog vojnog suda u kojem je procesuiran Enver Zornić, direktor preduzeća „Toplane“.

Iz SDP-a su poručili da neće ostati na toj funkciji ukoliko se pokaže tačna informacija da je bio osuđen za ubistva Srba i Hrvata u Sarajevu tokom rata.  Kapo pojašnjava da je Zorniću i drugima suđeno za krivična djela ubistva.  

- Riječ je o pojedinačnim krivičnim djelima za koja su bivšim krivičnim zakonom SFRJ bile predviđene pooštrene kazne, jer su djela počinili kao pripadnici oružanih snaga. Izrekli smo im kazne i oni su te kazne izdržali. Izašli su „čisti“, odnosno kao slobodni građani – decidan je Kapo.

Kapo je dodao da im nisu izrečene nikakve mjere zabrane te da ne postoje bilo kakve smetnje za dalji normalan život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.