SASTANAK

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla dobiti dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju

Proces dobivanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije

Delegacije BiH i Malezije o izvozu mesa. MVTEOBiH

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

26.9.2019

Bosna i Hercegovina uskoro treba da dobije i dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uvjeti traženi od ove zemlje, rečeno je danas na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifudin Nasution Ismailom.

- Zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ured za veterinarstvo BiH su, na traženje malezijske strane, već podnijeli. Mi imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo s EU nego i s Turskom i Rusijom - naglasio je ministar Šarović.

Sastanak delegacija BiH i Malezije. MVTEOBiH

Sagovornici su se usaglasili da proces dobivanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije da bi domaći privrednici počeli s izvozom mesa na ovo značajno tržište. Malezija, naime, 80 posto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja.

Dogovoreno je i poduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Na sastanku je konstatirano da ukupna saradnja s Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. Godišnje Bosnu i Hercegovinu posjeti oko 20.000 malezijskih turista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.