VLADA FBIH

Milićević: Sve plaće do 800 KM bit će oslobođene plaćanja poreza na dohodak

Piše: D. B. - Sl. M.

26.9.2019

Fadil Novalić. M. Kadrić

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Prednacrt zakona o reprezentativnosti sindikata koji, prema riječima premijera Fadila Novalića, znači završetak procesa zacrtanog u Zakonu o radu donesenom 2015./2016. godine. 

- Gdje smo tamo rekli da ćemo donijeti poseban zakon o reprezentativnosti, vi ste svjedoci da je to vruća tema, posebno ovih dana, i ovo je definitivno put ka zatvaranju i tog procesa. Time bi ključne reformske aktivnosti bile završene i već one daju rezultate - rekao je Novalić. 

Vlada je usvojila Zakona o doprinosima, kao i Zakona o porezu na dohodak, koji, kako je rečeno, radikalno mijenjaju situaciju i, u suštini, znače smanjenje obaveza i put ka višim plaćama. 


Jelka Milićević. M. Kadrić

Riječ je o zakonima koji se tiču svakog stanovnika Federacije, pojasnila je ministrica finansija Jelka Milićević. Zakoni su već upućeni u Parlament.

- Konstatirali smo da mi imamo povećanje prihoda i direktnih i indirektnih poreza najmanje 7 posto godišnje. To je stvorilo nove uvjete, prišlo se simulacijama i stvorio prostor za dodatno sniženje zbirne stope doprinosa na plaće - kazala je Milićević. 

U dosadašnjem prijedlogu bilo je 33,5 posto, a sniženo je za jedan postotni poen. 

Usvojene su i novine u Zakonu o porezu na dohodak. 

- Došlo se do rješenja da se zbog uvećanja prosječne plaće u Federaciji, prag nulte stope pomakne sa 700 na 800 KM. To znači da će sve plaće, do 800 KM neto biti oslobođene plaćanja poreza na dohodak, a plaće iznad 800 KM imat će jednu jedinu stopu 13 posto. To opet neće ugroziti budžete kantona i općina i na određeni način će pravilno rasporediti opterećene poreza na dohodak na više plaće - rekla je Milićević. 

U okviru ovog zakona je proširena i osnovica i ostavljena stopa od 13 posto za sve ostale poreze, odnosno oporezivanje dohotka po osnovu finansijskih ulaganja i igara na sreću. Do sada je ta stopa bila različita, od 10 do 20 posto. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.