SASTANCI

Šarović i Satler: Ubrzano raditi na započetim reformama

U proteklom periodu bilo je dosta "uspješnih priča" na kojima treba nastaviti rad

Šarović i Satler. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Srna

26.9.2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je s novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o potrebi nastavka ubrzanog rada na započetim reformama i evropskim integracijama. 

Na sastanku je iznesena zajednička ocjena da su u mandatu Šarovića napravljeni bitni pomaci u ispunjavanju EU standarda i zahtjeva i da, bez obzira na prepreke, treba nastaviti ubrzano raditi, posebno na važnim reformski pitanjima. 

Šarović je rekao da trenutno u Ministarstvu imaju 16 spremnih kvalitetnih reformskih propisa koji, iako detaljno pripremljeni, dugo čekaju usvajanje samo zbog nesposobnosti postizanja konsenzusa svih struktura vlasti.

- Ne postoji nijedan razlog niti opravdanje da Parlament BiH ne radi, jer nas to koči i zbog toga nas, nažalost, pretječu mnoge zemlje u okruženju - istakao je Šarović.

Satler je Šarovićev rad ocijenio veoma produktivnim, naglašavajući da je u proteklom periodu bilo dosta "uspješnih priča" na kojima treba nastaviti rad, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je razgovarano o ključnim strategijama koje je BiH do sada usvojila, te o potrebi daljnje efikasne saradnje i pomoći Evropske komisije u rješavanja preostalih pitanja važnih za ubrzaniji napredak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.