RUDARSKE NESREĆE

Posljednje "sretno" herojima koji su u jamama zarađivali hljeb sa sedam kora

Najčešći uzroci su bili loša opremljenost jama

Posljednje "sretno". Arhiv

Piše: S. Šabić / Avaz.ba

26.9.2019

Najveća rudarska nesreća u Bosni i Hercegovini dogodila se 26. avgusta 1990. godine u Rudniku Dobrinja – Mramor. Nekoliko sati poslije ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok do danas nije otkriven, poginulo je 180 rudara.

Rudarske nesreće u našim jamama su česte, a najčešći uzroci su bili loša opremljenost jama, ali i rudara, dok je većina nesreća ostala nerazjašnjena.


Tužni prizori sa dženaze 180 poginulih rudara. Arhiv

- 4. septembar 2014. godine, Rudnik mrkog uglja Zenica - jama Raspotočje

Tog kobnog dana u teškoj nereći u jami Raspotočje usljed gorskog udara poginuli su rudari Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halać, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac, a nekoliko rudara bilo je teže i lakše povrijeđeno. Više desetina njih 48 sati je provelo pod zemljom dok je trajalo njihovo dramatično spašavanje.

Emotivan trenutak, spašeni rudar iz jame Raspotočje. Avaz

- 13. oktobra 2015. godine, Rudnik mrkog uglja Kakanj - jama "Begići-Bištrani"

Strašna tragedija koja je zadesila rudnik u Kaknju odnijela je živote pet rudara, a četiri su zadobila teške povrede. Istraga je utvrdila da su rudari iskopavanje obavljali zastarjelom opremom u nesigurnim uvjetima.

Istraga nakon nesreće u RMU Kakanj. Avaz

- 2. jula 2016. godine, rudnik "Abid Lolić" u Han-Biloj kod Travnika

U eksploziji koja je potresla jamu Rudnika "Abid Lolić" povrijeđeno je 15 rudara. Na svu sreću, u ovoj nesreći niko nije bio životno ugrožen, a do današnjeg dana uzrok eksplozije nije otkriven.

Rudari rudnika "Abid Lolić" u Han Biloj kod Travnika spremaju se za odlazak u jamu. Avaz

- 22. mart 2019. godine, Rudnik "Boksit" u Milićima

U podzemnoj eksploataciji "Braćan" veća je količina materijala iz krovnog dijela pripremnog hodnika zatrpala dvojicu rudara. U ovoj nesreći život su izgubili dva mlada rudara, Slaviša Žugić (44) i Branislav Ostojić (30). Istraga je pokazala da nije bilo subjektivnih propusta koji su doveli do ovog događaja, već da se isključivo radi o događaju koji je nastupio usljed iznenadnog obrušavanja veće količine materijala u jami. Istraga nije ni pokrenuta, jer je nadležno tužilaštvo utvrdilo da nema elemenata krivične odgovornosti.

Rudnik „Boksit“ u Milićima. Avaz

- 26. septembar 2019. godine, Rudnik mrkog uglja Breza - jama ''Sretno''

Posljednji smrtni slučaj rudara koji je svoj posao obavljao časno i pošteno, zarađujući hljeb sa sedam kora, desio se danas u Brezi. Adnan Kovačević, 37-godišnji rudar, izgubio je život u jami ''Sretno'' RMU Breza. Kovačević je nedavno počeo raditi u ovom rudniku, a nastradao je na širokom transporteru. Uzrok ove nesreće za sada još nije poznat.

Jama "Sretno" RMU Breza. Arhiva

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.