PISMO

Advokat Envera Zornića: Mog klijenta ponižavaju

Odbacujemo bilo kakvu njegovu umiješanost u radnjama krivičnog djela ubistva Josipa Gogole i drugih žrtava čija se imena eksploatišu u javnosti

Faksimil pisma. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

26.9.2019

Advokat Envera Zornića, direktora sarajevskih "Toplana" čiju je smjenu zatražila Vlada Kantona Sarajevo, Kadrija Kolić uputio je u ime svog klijenta pismo medijima, Vladi KS i SDP-u BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti: 

"Nositelji izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, rukovodioci i članovi Socijaldemokratske partije i veliki broj medija su svojim komentarima i zlonamjernim interpretacijama činjenica tokom 25.09.2019.godine i 26.09.2019.godine, iznijeli niz neistina, najavili provođenje potpuno neustavnih i nezakonitih postupaka na račun i protiv gospodina Envera Zornića, prizivajući postupke koji nemaju ustavnu i zakonsku osnovanost u domaćem zakonodavstvu, a imaju za posljedicu direktno kršenje konvencijskih standarda o ljudskim pravima.

Neustavni i nezakoniti postupci i komentari su izneseni na teret Envera Zornića, samo zbog činjenice da je imenovan na fukciju direktora KJKP Toplane Sarajevo.

Bez namjere da na ovaj način polemišemo o pravnosnažno okončanom postupku iz ratnog perioda, odbacujemo bilo kakvu njegovu umješanost u radnjama krivičnog djela ubistva Josipa Gogole i drugih žrtava čija se imena eksploatišu u javnosti.

Pravo na rehabilitaciju, na zakonit postupak, na politički angažman, pravo da bira i da bude biran, su temeljna ljudska prava koja mora da obezbijedi svaki polički sistem i koja može da konzumira svaki građanin koji nije suočen sa mjerama zabrane izrečenim u pravosnažnom sudskom postupku.

Nositelji zakonodavne i izvršne vlasti su dužni da sistem učine sposobnim, da ista prava obezbjede svakom pojedincu kako bi mogao ista da konzumira nesmetano i u zakonom utvrđenom postupku.

Javno iznesenim komentarima predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, gospodina Edina Forte, funkcionera SDP-a Damira Mašića i drugih, Enver Zornić je u medijskom prostoru izložen neljudskom i ponižavajućem postupku i pokušaju duplog kažnjavanja.

Takvi postupci su zabranjeni u konvencijskim standardima i imaju za posljedicu direktno kršenje člana 17. u vezi sa članom 3. I 8. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, te člana 17. Međunarnog pakta o građanskim i političkim pravima. 

Stoga, pozivamo nositelje zakonodavne i izvršne vlasti, kao i medije da se suzdrže daljih postupaka i komentara koji imaju za posljedicu političku i građansku torturu i lišavanja Envera Zornića elementarnih ljudskih prava.

Ukoliko nositelji izvršne i zakonodavne vlasti iskažu spremnost i volju da dođu do naručilaca i počinilaca ubistva Josipa Gogole, sa kojim ubistvom i drugim ubistvima gospodin Enver Zorinić nema nikakve veze, ukazat ćemo im na pravni put, i izvor tih činjenica (gdje ih mogu pronaći) u prilogu takve namjere.

Svako dalje javno vezivanje i dovođenje u vezu Envera Zornića sa ratnim dešavanjima smatrat ćemo klevetničkom namjerom i ustat ćemo tužbom kod nadležnog suda za zaštitu njegovih prava.

Dalje napominjemo da je Enver Zornić, na mjesto direktora KJKP Toplane, imenovan u skladu sa Zakonom i zakonom utvrđenom procedurom, te mu pravo na istu javnu funkciju pripada u jednakoj mjeri kao i svakom građaninu BiH, kao i pravo da bude član političke partije i da bude biran u organima iste."

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je jednoglasnu odluku o davanju naloga Nadzornom odboru Kantonalnog javnog preduzeća "Toplane" za smjenu aktuelnog direktora Envera Zornića. 

Sve to dogodilo se nakon što su mediji objavili da je novi direktor sarajevskih „Toplana“, inače kadar SDP-a, Enver Zornić osuđen da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.