NA LICU MJESTA Završen uviđaj u rudniku

Detalji tragedije u Brezi: Rudara na transporteru pronašao šokirani kolega

Adnana Kovačevića (37) usmrtili rotirajući dijelovi

D. Pašalić / Avaz.ba

Inspektor Osmanović: Nastavlja se istraga

Foto: D. Pašalić


Adnan Kovačević (37) nastradao je danas u jami "Sretno" rudnika mrkog uglja u Brezi. Kovačević je nedavno počeo raditi u RMU Breza, a radio je na poziciji strojara.

Federalni inspektori završili su uviđaj, a tijelo nesretnog čovjeka je odvezeno. Ferid Osmanović, glavni federalni rudarski inspektor, u izjavi za „Avaz“ je rekao da se nesreće dogodila između dva transpotera.

- Zatekli smo smrtno stradalog na transporteru. Započeli smo s uviđajnim radnjama, konstatirali činjenice u vezi s onim što smo vidjeli, ali i onim što je vidio prvi radnik, koji je zatekao nesretnog rudara. S tim u vezi, radi se o rotirajućim dijelovima transportera, gdje se dešava, kada radnik dođe u kontakt sa njima, bude teže povrijeđen, a u ovom slučaju i o tragediji. Nastaviti ćemo sa istragom i ispitivanjima svih ostalih komorata koji su bili na smjeni, njih stotinjak - Osmanović.

  • Direktor Zaimović: Svi su utučeni

    Direktor Zaimović: Svi su utučeni

    Foto: D. Pašalić


Ćamil Zaimović, direktor rudnika Breza, kazao nam je da su svi utučeni.

- Trenutno radimo teške i specifične poslove u jami. Tamo gdje očekujemo neke probleme nema ih, a tamo gdje je, takoreći, sigurno, dođe do tragedije. Izražavam veliko žaljenje zbog tragedije, a mi ćemo svakako pomoći njegovu porodicu i potomke. Šta više reći u ovim teškim trenucima - kazao je Zaimović.

Više o:

Rudar Breza Nesreća
NA VRH

Podijeli članak na