OBRAĆANJE

Čović: Za izlazak iz ćorsokaka nisu dovoljna samo dva partnera

Dragan Čović. M. Tabaković

Piše: M. Aš. - Sl. M.

26.9.2019

Lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kazali su nakon održanog sastanka u zgradi Parlamenta BiH da je potrebno pojačati angažman kako bi se poboljšala saradnja između dvije stranke.

Čović je kazao kako su danas željeli unaprijediti funkcioniranje vlasti i pojačati taj angažman, te izbjeći situaciju da su određena pitanja na čekanju. Kako je kazao, potreban je i treći partner za razgovore kako bi izašli iz ćorsokaka u kojem se BiH nalazi proteklu godinu.

- Jedna od posebnih stvari koju smo danas naglasili dok tragamo za ovim rješenjima, jer nisu dovoljna samo dva partnera kada je u pitanju BiH i ta razina vlasti, da sve one teme koje se tiču ekonomskog i socijalnog karaktera budu svakodnevnica ljudi koji danas obnašaju, u ime naših stranaka, vlast na određenim razinama gdje se donose odluke oko toga, kako bismo izbjegli onu situaciju koju smo imali u proteklih godinu dana da određena pitanja čekaju odluke naših ministara, našeg parlamenta - rekao je Čović.

On je istakao i da ih je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upoznao o "jako puno sporazuma koji se tiču finansijske problematike uopće", te dodao:

- Ali, koje nam omogućavaju da baratamo s brojkama od milijardu ili ne znam koliko već, u eurima govorim, koje nismo u stanju realizirati zbog toga što nemamo vlast. Znači, jednostavno sve ono što smo mi u protekle četiri godine kao dvije stranke dogovarali kad je u pitanju infrastruktura i prometna i energetska, pa i tu imamo određen zastoj, ja mislim da tu, bez obzira koliko ćemo možda još neke stvari ovdje morati usaglašavati, da taj dio pratimo na razini 24 sata i da pokušavamo otklanjati probleme i rješavati kao takve i time pomalo stvarati malo drugačiji socijalno-ekonomski ambijent - rekao je Čović.

To je, kako je naveo, ono što su stavili na dnevni red i o čemu su razgovarali, dodajući da je bilo "dosta više detalja" o onome što misle raditi u narednom mjesecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.