SARAJEVO

Izetbegović: Ako smo zapeli na NATO-u, ne smijemo na socijalno-ekonomskim pitanjima

Očekuje da se napravi kompromis za ANP, te da nije dobro da svi ostanu pri ranijim stavovima

Bakir Izetbegović. M. Kadrić

Piše: E. Ma. / M. Aš.

26.9.2019

Lider SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka s delegacijom HDZ-a rekao da je cilj bila bolja saradnja ove dvije stranke, koja će amortizirati nakupljene probleme.

Kako je rekao, u vezi s imenovanjem nove strukture vlasti na koju se čeka od izbora prošle godine složili su se da je izlaz u implementaciji Sporazuma koji su potpisali 5. avgusta. 


Usvojiti budžet

- S te strane očekujemo od potencijalnog mandatara plan rada, da se usvoji budžet. Također, što prije odblokirati rad Parlamentarne skupštine, formirati komisije. Odlivaju se finansijski sporazumi, gdje BiH već trpi zastoj od nekih milijardu KM, raznovrsnih komunalnih, infrastrukturnih projekata. Otprilike 30 posto toga se odnosi na RS - poručio je Izetbegović.

Upitao se čemu taj zastoj, jer je potrebno graditi, što otvara i nova radna mjesta.

- Posebno ćemo se fokusirati, a to se odnosi na dnevnoj bazi, da se svaki problem koji se odnosi na privredu i izgradnju promptno rješava. Federalni nivo vlasti će biti potpuno funkcionalan, s tim da očekujemo i neke bitne zakone koje nismo u prethodnom mandatu uspjeli riješiti, da se ipak u ovih nekoliko mjeseci riješi poput Zakona o doprinosima i slično - rekao je on.

Očekuje da se napravi kompromis za ANP, te da nije dobro da svi ostanu pri ranijim stavovima.

- Potrebno je da se poštuju Ustav i zakoni ranije doneseni i Sporazum od 5. avgusta. Ako smo to uradili, riješimo briga narod BiH. U vezi s ANP-om, očekujem da se nađe rješenje. Što se tiče nas s bošnjačke strane, za nas je sve prihvatljivo. To je neki minimalni ANP koji bi bio fokusiran na civilni aspekt, a taj dio koji se odnosi na vojni, može biti po nekom minimalnom obimu, koji može biti prihvatljiv za tu treću NATO stranu. Svi moraju neki iskorak napraviti ako nećemo da imamo problem. Jer pretjerana tvrdoglavost, ultimatumi, nespremnost da se imalo popusti s treće strane nas je i dovela do ovdje - rekao je Izetbegović, dodajući da se nada da neće čekati naredne dvije godine da se ovo riješi, kad može biti sve gotovo za dva mjeseca.

Na pitanje novinara je li neko inicirao sastanak, lider SDA je odgovorio da misli da su to uradili stranci.

- Ova situacija ima šansu da se riješi na sastancima koje je inicirala međunarodna zajednica i koji se dešavaju na nivou savjetnika u Predsjedništvu BiH - kazao je Izetbegović.


Pozitivne stvari

Ukazao je na nekoliko pozitivnih stvari koje su napravili u prethodne četiri godine. Ako smo zapeli  na NATO-u, ne smijemo na socijalno-ekonomskim pitanjima, poručio je.

- Što se tiče ekonomije, pokazali smo da smo povećali izvoz za četiri godine 39 posto, a broj novozaposlenih je 109.000. Ja sam obećao 100.000 za deset godina, onda smo napravili 109.000 za četiri i po. Pogledajte koliko su porasla punjenja budžeta, fondova... Reformska agenda je dala rezultat i sve je to moglo puno bolje. Intenzivna gradnja koja je počela da se dešava, već imamo problem kada putujem BiH jer je gradnja sve intenzivnija, donijet će novi impuls tome svemu. Rezultat današnjeg sastanka je upravo to, odnosno da će se rješavati takva pitanja na dnevnoj bazi. Tu ne smije doći do zastoja. Ako smo već zapeli na NATO integracijama, BiH ne smije zapeti na ovome što je svakodnevni život - rekao je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.