REAKCIJE

Sudija Jukić o slučaju "Zornić": Ubili su ljude, polili ih benzinom i zapalili

On je 1993. godine u opkoljenom Sarajevu istraživao slučaj ubistva šest sarajevskih Srba i Hrvata

Zornić i Jukić. Arhiv

Avaz.ba

26.9.2019

Kako je ranije objavio portal Žurnal.info, novi direktor "Toplana Sarajevo" Enver Zornić osuđen je na deset godina robije, jer je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. Jedinica kojom je komandovao ubila je i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a, piše Radio Sarajevo. 

- Ja sam u to vrijeme bio istražni sudac Vojnog suda i proveo sam istragu. Saslušao sam sve njih, otišao na lice mjesta, te pronašao tri leša u Varaždinskoj ulici koja se sada spominju. Napravio sam zapisnik. Te osobe su, koliko se sjećam, prvo ubijene vatrenim oružjem, zatim su leševi poliveni benzinom pa zapaljeni - prisjeća se Davorin Jukić, sudija Suda BiH.

Bio je 4. januar 1993. godine. Enver Zornić je osigurao kanister s benzinom koji je, potom, predao Džemalu Hrustemoviću, Ismetu Tinjaku i Enveru Džanki. Trojka je istog dana otišla u napuštenu kuću u ulici Varaždinska 34 u kojoj su se nalazi leševi ranije ubijenih Josipa Gogala i Jovana Popovića.

Nakon provedene istrage, dodaje on, tužilac je ustao s optužnicom i došlo je do suđenja koje je okončano presudom i velikim kaznama.

- Procedura je bila provedena kao u mirnodopsko vrijeme, samo što je pucalo. Bilo je teško raditi istragu u takvim okolnostima. Pucalo je sa svih strana, trajale su borbe. Linija je bila udaljena sto metara od mjesta gdje su ti ljudi zapaljeni. Kriminalistička služba je uradila svoje, sudac svoje, ljekari patolozi svoje. Nisam siguran da li bih sad izložio život takvoj opasnosti pa išao u Varaždinsku tražiti leševe - govori Jukić.

Na pitanje je li Zornićeva grupa sijala strah u naselju Hrasno, jer su pljačkali i ubijali nebošnjake, kako se tvrdi, Jukić kaže:

- Bili su ratni uvjeti. Bilo smrti na svakom koraku. No, to je bio slučaj koji je odudarao od svega ostalog. Mi smo to profesionalno odradili, vidjelo se to po presudama. Sudija Muhidin Kapo pripremio je korektno suđenje. Sjećam se da su optuženi imali i branioce, među kojima Edinu Rešidović, Galijatovića i druge. Dakle, sve kao da se sad provodi suđenje. Samo što se pucalo i bili smo izloženi ratnim opasnostima - dodaje on.

Ističe da nije imao nikakve pritiske u vezi s tim predmetom. To je bila važna poruka vlasti Republike RBiH.

- Dakle, da je neko kazao nemoj to raditi, to se nije desilo. Ja sam to proveo kao u najvećem miru - naglasio je Jukić.

Potvrdio je da su osuđeni upućeni na izdržavanje kazne, ali da ne zna koliko su se u zatvoru zadržali.

- Gdje su otišli, ne znam. Koliko su bili na izdržavanju, također ne znam. Dobili su kazne po 10-15 godina. Po KZ SFRJ to su bile prilično velike kazne u to doba - zaključio je sudija Jukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.