EUFOR

U Sarajevo stiglo 120 britanskih vojnika Prvog bataljona Kraljevskog puka Gurki

Pridružit će se ostalim elementima rezervnog kontingenta koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunije i Bugarske

Dolazak britanskih vojnika u Sarajevo. EUFOR

Sl. M. / Avaz.ba

27.9.2019

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jučer u popodnevnim satima sletjeli su još jedan Antonov 124 i avion Voyager Kraljevskih zračnih snaga s više od 120 britanskih vojnika Prvog bataljona Kraljevskog puka Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu EUFOR-a "Brzi odgovor 19".

Na aerodromu su vojnike dočekali zamjenik načelnika štaba EUFOR-a za komandant Multinacionalnog bataljona pukovnik Manfred Lajtner (Leitner) i viši vojni predstavnik Velike Britanije u EUFOR-u pukovnik Tim Loving (Lowing).

- Raspoređivanje ovih vojnika pokazuje stalnu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i šireg područja zapadnog Balkana. Kraljevski puk Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna zračnodesantna jedinica koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage EUFOR-a koje se nalaze u BiH - rekao je Loving.

Britanski vojnici pridružit će se ostalim elementima rezervnog kontingenta EUFOR-a, koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunije i Bugarske. Snage koje stižu u zemlju za vježbu "Brzi odgovor 19" predstavljaju samo mali dio ukupnih rezervnih snaga koje EUFOR može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, koji su stalno prisutni u zemlji.

Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama. Vježba će se održati u saradnji sa vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra 2019. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.