POLITIKA

Grubeša: U BiH je sve stalo jer nije formirana vlast na državnom nivou

Bez legitimne vlasti i budžeta ne može se ući u veće projekte

Josip Grubeša. Avaz

I. K. / Avaz.ba

27.9.2019

U BiH je sve stalo jer nije formirana vlast na državnom nivou, izjavio je ministar pravde BiH Josip Grubeša u intervjuu za "Večernji list". 

Zbog toga, ističe Grubeša, nema sporazuma i saradnje, ali ni donošenja ključnih odluka koje će doprinijeti daljnjem putu BiH ka euroatlantskim integracijama. 

- Žalosno je da godinu nakon općih izbora u BiH nije formirana legitimna vlast koju čine oni kojima su na izborima građani dali svoje povjerenje - kaže Grubeša.

Prema njegovim riječima, neke političke struje zbog vlastitih političkih bodova i unutarstranačkih interesa političkim populizmom koče demokratski princip i vladavinu koja se zasniva na slobodnim i demokratskim izborima. 

On je ocijenio i da je ključ uspjeha BiH izgradnja propisa kakvi odgovaraju svim političkim opcijama u zemlji, a koji su nastavak zajedničke platforme donesene uz pomoć međunarodne zajednice. 

- Ministarstvo pravde obavlja niz poslova koji se smatraju kontinuiranim zadacima, ali u veće projekte, u koje smo imali namjeru ući, bez legitimne vlasti i budžeta ne možemo ući - istakao je Grubeša. 

Grubeša je izrazio nadu da će ubrzo biti uspostavljena legitimna vlast u BiH te da će se nastaviti raditi na izradi zakonskih propisa kojima će se urediti rad Suda BiH, Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.