AKTUELNO

PDP: Naša deklaracija nije odgovor SDA, gledamo s optimizmom u budućnost

Smatraju da je Bosna i Hercegovina "srpska koliko i bošnjačka i hrvatska"

PDP: Politička deklaracija sutra na Saboru. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

27.9.2019

U političkoj deklaraciji PDP-a "Republika Srpska 2019-2039" ne da ništa nije skriveno nego su na vrlo transparentan način navedeni politički ciljevi PDP-a i mi mislimo da su tu najbolji mogući interesi same Republike Srpske i Bosne i Hercegovine za narednih 20 godina, izjavio je za "Avaz" Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a.

PDP bi sutra na svom stranačkom Saboru trebao usvojiti političku deklaraciju za period 2019.-2039., a prema riječima Grmuša, nije riječ o odgovoru na deklaraciju SDA.  

- Za razliku od političke konkurencije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, mi nismo zarobljeni u prošlosti, nego gledamo s optimizmom u budućnost. PDP je partija budućnosti, a od Republike Srpske želimo da gradimo društvo budućnosti, inovacija i prosperiteta - rekao je Grmuša. 

U prvom poglavlju svoje političke deklaracije PDP Bosnu i Hercegovinu predstavlja kao "specifičnu, sui generis tvorevinu koja, prema svojim ustavnim karakteristikama, predstavlja decentraliziranu zajednicu" te se dodaje da je RS jedan od dva sastavna entiteta u BiH, odnosno "RS i Federacija BiH grade BiH kao zajednicu koja svojim ustavom ima limitirane nadležnosti i nema mogućnost bilo kakvog ustavnopravnog niti političkog diktata prema entitetima koji imaju ustavom jasno određene nadležnosti". 

Kako je naveo Grmuša, PDP smatra da je Bosna i Hercegovina "srpska koliko i bošnjačka i hrvatska" i oni se te zajednice ne odriču. 

- Sa svoje strane, mi kao dobri i fer takmičari želimo da Republika Srpska vodi cijelu BiH naprijed, da bude njen politički, ekonomski i civilizacijski lider i ne vidimo šta je u tome nelegitimno. U svakom slučaju, PDP je s ovom deklaracijom snažno iskoračio u 21. stoljeće i zaista nemamo namjeru da se bavimo niti retrogradnim političkim idejama iz 19. stoljeća, kao niti njihovim nosiocima - izjavio je Grmuša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.