BERLIN

Reis Kavazović: Ako smo narod, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci

Husein ef. Kavazović. Islamska zajednica u BiH

Sl. M. / Avaz.ba

27.9.2019

Vjera je radosna vijest, uputa koju Gospodar svjetova iz Svoje velike milosti šalje ljudima. Vjera je uže koje nas čvrsto drži jedne s drugima i koje nam ulijeva nadu u dobro na oba svijeta - rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u svojoj hutbi u Berlinu.

- Božiji oprost grijeha i ljudsko praštanje su veliki nauk i pouka za ljude. Gospodar nas pomoću praštanja uči kako da uspostavimo snošljiv život na zemlji, da živimo u miru, rasterećeni bremena koja nam pritiskaju pleća i prsa. Čovjek u grijehu i krivici ne može napredovati i ne može se kretati naprijed. Potrebna nam je uvijek nova prilika da započnemo novi život. Kao što je i naš praotac Adem dobio novu priliku, i mi je našim praštanjem ljudima dajemo, da započnemo novi suživot - poručio je reis Kavazović.

Džemat u Berlinu. Islamska zajednica u BiH

On je naveo kako živimo u porodici i zajednici s braćom i sestrama, upućeni jedni na drug, te da bez međusobnog razumijevanja i saradnje "ne možemo osigurati snošljiv život, napredak i opstanak".

- U porodici i zajednici se problemi rješavaju razgovorom i dogovorom, a ne inatom i silom. Preko mnogih postupaka i ponašanja naših najmilijih moramo prijeći, kao što i Allah prelazi preko naših grijeha. On nas poučava: "Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijehova koje ste počinili, a On mnoge i oprosti. Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti" - rekao je reis.

Istakao je i da se mijenjaju vremena kao i uvjeti našeg života, opstanka i napretka.

- Porodice i zajednice se dijele, raseljavaju i udaljavaju. Na okupu ih još drži svijest o zajedničkoj pripadnosti vjeri, porijeklu, jeziku, kulturi i tradiciji. Džemat je najvažniji temelj našeg zajedništva, bratstva i narodnog osjećaja. On je domovina našoj vjerskoj tradiciji i narodnom osjećaju, kao što je srce dom vjeri, i onda kada smo daleko od naše domovine - naglasio je reis.

Zbližiti braću i sestre

Efendija Kavazović je poručio i kako su u džematu potrebni ljudi koji će umjeti zbližiti braću i sestre i koji će ih znati okupiti oko zajedničkog cilja, koji će širiti povjerenje i uklanjati prepreke, biti širokih prsa, bistra pogleda i nepomućenog razuma; koji će znati i moći čuvati Božiji hator i narodni interes.  

- Ovo je važan džemat, jedan od najvažnijih van naše Bosne i Hercegovine. Zato je vaša odgovornost, kao njegovih pripadnika, veća. Jer, oni najvažniji, najsnažniji i najizrasliji imaju odgovornost više za hod zajednice. Njihovo ponašanje ne može biti sebično, već strpljivo i trpljivo, pravedno, sračunato i odmjereno. Allah nas nije zadužio da se brinemo o kiši i suncu, niti o rođenju i smrti, već o sebi, svom bratu i sestri, o narodu, džematu i zajednici - rekao je reis.

Okupljenima u džematu je poručio i da je iza njih "prijeđeni put na kojem nije uvijek bilo lahko koračati".

- Prevalili ste ga u velikim kušnjama i s velikim odricanjima. Vjera u Boga, strpljivo planiranje i ispoljen trud doveli su vas ovdje gdje ste danas. Mi smo ponosni na vas, a vi treba da budete zadovoljni i Bogu zahvalni za postignuto. Vi najbolje znate koliko ste znoja prolili da do ovoga dođete. I koliko ga je još potrebno da biste savladali nove izazove koji su pred vama. Nadam se da će to biti uz Božiju pomoć - rekao je reis Kavazović.

Reis održao hutbu u Berlinu. Islamska zajednica u BiH

On je istakao i kako bi bilo porazno da su oni danas manje spremni na izazove, te kako očekuje od njih, a to, kako je naveo "očekuje i naša zajednica u Bosni i zapadnoj Evropi", da svoj teret nose, ali i da drugima pomognu, da budu zaštitnici jedinstva našeg naroda i naše Islamske zajednice.  

- Mi imamo našu Zajednicu, domovinu Bosnu i Hercegovinu, naše porodice i jedni druge. Među nama ima i onih koji gledaju samo na dio koji pripada cjelini, ali ne i na cjelinu. Oni misle da su lokalni identiteti najvažniji. Međutim, ako smo umet, a jesmo, onda smo muslimani, a ne nikakve selefije ili hanefije, ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci - poručio je reis Kavazović.

U svojoj hutbi je istakao i kako "ne živimo sami, niti bi život imao smisla kada bi tako i bilo".

- Nije to bila ni Božija volja, onda kada je odlučio da stvori ljude. Kao muslimani, polažemo povijesni ispit pred Stvoriteljem za suživot i toleranciju među ljudima i narodima, na principima međusobnog poštovanja i povjerenja. To je naša obaveza i zavjet dat Bogu koji nas je od jednog čovjeka i jedne žene stvorio i na narode i plemena nas podijelio da se upoznajemo, sarađujemo i ispomažemo. Jedna je ljudska vrsta, svi smo sinovi i kćeri Adema i Have - kazao je reis.

Riječi i djela imaju značenja

Pozvao je vjernike da budu odgovorni za ono što čine i govore.  

- I riječi i djela imaju značenja koja djeluju na ljude. Ne dozvolite da vas ibliz zavede, pa da nečasno i bezumno postupate i govorite. Dužni smo se bestidnicima i bezumnima suprotstaviti i ne dozvoliti im da naruše mir i harmoniju u društvu u kojem živimo. Sjetite se uvijek dove Musaa, a.s., kada se moli Allahu: "Gospodaru moj, da si htio, mogao si i njih i mene uništiti još prije. Zar da nas uništiš zbog onoga što su uradili bezumnici naši? To je samo iskušenje Tvoje kojim Ti, koga hoćeš u zabludi ostavljaš, a kome hoćeš na pravi put ukazuješ; ti si Gospodar naš, pa nam oprosti i smiluj se, jer Ti praštaš najviše." - rekao je Kavazović.   

Budite korisni i dobri građani države u kojoj živite, istakao je reisu-l-ulema, naglasivši da su oni za mnoge komšije "jedino što će znati o islamu i o muslimanima, ali i o našoj domovini i nama kao narodu. Zato budite svjesni tog emaneta koji nosite na svojim plećima".

- Vi ste tumači i naše vjere i naše domovine u ovom vašem novom domu. Zato se okitite vrlinama islamskog ahlaka, ne samo kada se odnosite jedni prema drugima, nego i u odnosima sa svojim komšijama i sunarodnjacima u njemačkom društvu. Ranije generacije muslimana nisu nikome islam omilile vazovima, a pogotovo ne jalovim raspravama o sporednim pitanjima. Naši dobri preci su islam predstavljali svojim djelima i postupcima, svojim islamskim ahlakom i moralom - rekao je reis.

Čuvajte se ružna govora

Na kraju je dodao da se pouzdaju u Allaha, čine dobro ljudima iz ljubavi prema Allahu, te da će im On pomoći onda kada pomoć bude najpotrebnija.  

- Čuvajte se ružna govora i ružnih djela. Poslije vjere u Boga, neka su vam porodica i zajednica na drugom mjestu. Čuvajte ih. Mudrost je izgubljena stvar vjernika i gdje god je nađete uzmite je. Neka moto i ideja vodilja vašeg postupanja budu Allahove riječi: "Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje, da pouku primite, On vas savjetuje" - zaključio je reis u svojoj hutbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.