SJEDNICA

Dodik o sastanku SDA i HDZ-a: Oni imaju svoje grdne probleme u FBiH

Neophodno pristupiti formiranju Vijeća ministara BiH

Milorad Dodik. Srna

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

27.9.2019

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojio je niz zaključaka na današnjoj sjednici u Banjoj Luci. Riječ je o zaključcima koje je ranije usvojio Glavni odbor SNSD-a. 

Oni će biti dostavljeni općinskim odborima i koalicionom partnerima kako bi bili pripremljeni za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sjednice. 

Na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta razmatrali smo ekonomsko-socijalnu i finansijsku situaciju u Republici Srpskoj - rekao je Dodik. 

On je naveo da će plaće u RS već od Nove godine biti povećane te da će radna grupa već naredne sedmice pripremiti odgovor za politiku plaća u manjem bh. entitetu. 

Na sastanku je razgovarano i o formiranju vlasti na nivou BiH.  Dodik je kazao kako je SNSD otvoren za brzo formiranje vlasti i dodao kako Komitet smatra da je neophodno pristupiti formiranju Vijeća ministara BiH bez ikakvih uvjetovanja. 

- Potvrdili smo sve naše politike do sada, politike koje namjeravamo da vodimo - kazao je Dodik.

Komentirao je jučerašnji sastanak delegacija SDA i HDZ-a u Sarajevu.

- Oni imaju svoje grdne probleme u FBiH. Nije formirana federalna vlast, ima mnogih problema na kantonalnom nivou. Mi imamo sa HDZ-om dogovor oko zajedničkih politika i zajedničkog nastupa i to ništa nije novo. Mi sa HDZ-om ostajemo kod politika koje smo utvrdili. Što se tiče SDA, oni su razvalili ovaj sporazum od 5. avgusta, on više ne važi i ne postoji - kazao je Dodik.

Istakao je da je SNSD spreman za dijalog.

- Ali, radi se o ljudima koji ne drže do dogovora. Ono što mi vidimo jeste njihova dodatna politička nervoza. Mogu da kažem da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara. Spremni smo sutra da odemo u Predsjedništvo BiH, Predstavnilčki dom i Dom naroda, da deblokiramo rad institucija - rekao je Dodik.

Dodao je da se SNSD bavi ozbiljnom, principijelnom politikom i da neće pristati na uvjetovanja.

- Ne možemo sebe dovesti u situaciju da njihova uslovljavanja mi prihvatimo. Mi bismo trebali da prihvatimo nešto i da se poslije formira Vijeće ministara i da smo obavezni, kao, nešto da uradimo. To je nedopustivo - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.