INTERVJU

Ensad Korman za "Avaz": Politici u FUP-u ne smije biti mjesta!

Za nas je kriminalac bilo koja osoba koja počiini krivično djelo, bez obzira na boju kože vjeru, nacionalnost, jer to je jedini ispravan i zakonit način rada

Korman: Radimo po pravilima. S. Saletović

Razgovarao: Miralem Aščić

29.9.2019

Ensad Korman, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP), u otvorenom intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o radu ove policijske agencije, ali i problemima s kojima se susreću zbog manjka broja službenika.

On je na ovoj poziciji zamijenio Dragana Lukača, kojeg je početkom godine smijenila Vlada FBiH, jer je još prije četiri godine morao biti penzionisan.



Napredak u svim segmentima rada

Iako je godinama FUP pratio loš glas da radi po nalozima određenih političkih struktura, Korman nam je kazao da je njegovim dolaskom sve podređeno profesionalnom radu.

O tome govore i razultati rada za pola godine i mnoge uspješne akcije ove agencije.

- Ne želim komentirati rad svojih prethodnika, svako ima svoj način rukovođenja i ne ulazim u to.

 S nekim njihovim postupcima  se slažem, a s nekima ne,  ali što se tiče mene lično, poduzeću sve što bude potrebno da unaprijedim Upravu, jer smatram da je to moja isključiva obaveza i dužnost – kaže Korman.

Gospodine Korman, imenovani ste za v. d. direktora FUP-a prije skoro sedam mjeseci. Kako biste ocijenili rad na čelu ove policijske agencije?

- Prije svega, želim navesti da je veliki izazov, a ujedno i velika čast biti na čelu jedne ovakve policijske agencije.

Naročito iz razloga što sam svoju čitavu policijsku karijeru stekao upravo u ovom organu, zbog čega sam za njega posebno emotivno vezan.


Korman: Veliki profesionalac. S. Saletović

Mogu slobodno reći da je Federalna uprava policije unazad sedam mjeseci imala zavidan napredak u svim segmentima svog rada, a što potkrepljujem činjenicom da su Nezavisni odbor i Vlada FBiH  nakon tri godine prvi put i usvojili Izvještaj o radu.

O svom radu ne mogu suditi i davati bilo kakve ocjene, postoje nadležni organi čija je isključiva nadležnost praćenje i ocjena kako mog rada kao rukovodioca organa, tako i rada organa u cijelosti.



Saradnja s tužilaštvima nije na zavidnom nivou

Koji su najveći problemi s kojima ste se susreli nakon preuzimanja ove pozicije?

- Problem je, prije svega, u nedostatku ljudskih i materijalnih resursa, odnosno loše opremljenosti, zatim neusklađenosti pravnih propisa s važećim zakonodavstvom, a posebno bih se osvrnuo na nedostatak specijalističkog kadra.

Isto tako, Uprava se susreće s problemima vođenja kadrovske politike, s obzirom na to da do sada nismo imali propis koji bi decidnije definirao ovu oblast, te sam u tom pravcu poduzeo aktivnosti i trenutno je u izradi Strategija upravljanja ljudskim resursima u Federalnoj upravi policije za naredne četiri godine.

Također, smatram da FUP nije dobro sistematiziran, zbog čega planiram u skorije vrijeme  posredstvom FMUP-ova dostaviti Vladi FBiH prijedlog novog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, na osnovu kojeg bi Uprava prevazišla određene nedostatke.

Ono što je bitno, a prema mom mišljenju nije na zavidnom nivou, jeste dosadašnja saradnja prvenstveno s tužilaštvima, a potom i ostalim policijskim agencijama u BiH.

FUP je prije Vas bio na „lošem glasu“ kao agencija kojom je diktirala politika, a ne struka. Kako na to gledate i kakva je danas situacija u FUP-u?


- Federalna uprava policije  trebala bi biti na prvom mjestu depolitiziran organ, gdje politici apsolutno nema mjesta.
 Za nas je kriminalac bilo koja osoba koja počini krivično djelo, bez obzira na boju kože, vjeru, nacionalnost, političko ili seksualno opredjeljenje, jer to je jedini ispravan i zakonit način na koji  Uprava mora funkcionirati.



Decidno definirana pravila

I pojedini političari upirali su prstom u FUP tvrdeći da se nezakonito prisluškuju, je li se tome stalo ukraj?

- Da, poznato mi je, s tim da ja nisam tada rukovodio Upravom policije u ovom svojstvu.

Mislim da smo završili s tom pričom. Naime, u prethodnom periodu su provedene aktivnosti na provjeri i utvrđivanju navoda i činjenica koje su iznošene u javnost.

Provedenim internim postupkom nisu utvrđene nezakonitosti kada je u pitanju primjena posebnih istražnih radnji.

Ali, kako bi se apsolutno smanjila mogućnost zloupotrebe u bilo kojoj procesnoj radnji prilikom primjene posebnih istražnih radnji, donio sam Instruktivni akt koji je usklađen s ostalim zakonskim propisima, a kojim su decidno definirana pravila u postupanju i načinu rada policijskih službenika prilikom njihove primjene.

Vašim dolaskom, mnogi su se složili, u prvi plan  stavljen je  profesionalni rad. No, šta je s onim inspektorima koji su ukazivali na loš rad pa su suspendirani i sklonjeni na druge pozicije?

- Za mene je profesionalan rad na prvom mjestu, a ja se kao trenuti rukovodilac ovog organa svakodnevno zalažem i radim, pored ostalog, i na unapređenju ljudskih resursa, iako trenutno funkcioniramo samo sa 60 posto kadra.

Raspoređujem ljude na radna mjesta na kojima mogu najviše doprinijeti, također  unapređujem kadar kroz različite obuke, edukacije, usavršavanja.

Poduzimam i aktivnosti na unapređenju uvjeta za rad i uvođenju informacionih tehnologija koje mogu znatno unaprijediti i olakšati rad.

Osim toga, pokrenuo sam inicijativu posredstvom FMUP-a prema Vladi FBiH za izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, a u vezi s  prijemom kadra iz drugih agencija za provođenje zakona, te školovanjem i prijemom novog mladog kadra.


FUP ima svoju historiju

Prema posljednim akcijama, FUP se svrstao rame uz rame s agencijama poput SIPA-e, ali imate li dovoljan broj ljudi da bi  radio još bolje?

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno FUP, je jedina policijska agencija u državi koja ima svoju historiju jer je svoje temelje izgradila na čvrstim osnovama nekadašnjeg Republičkog ministarstva unutrašnjih poslova.

 Treba uzeti u obzir činjenicu da je Federalna uprava policije organ iz kojeg su, na neki način, stvorene sve ostale policijske agencije u BiH.

Što se tiče operativnih akcija, Uprava nikada nije zaostajala za ostalim agencijama za provedbu zakona u BiH iako je nadležna samo za područje FBiH.


Više ulagati u opremu

Vjerujete li da vlast treba više ulagati u opremanje FUP-a. Prije svega u rad Specijalne jedinice, kao jedne o najbolje u regionu?

U svakom slučaju bi vlast trebala malo više obratiti pažnju na opremanje svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, a ne samo Federalne uprave policije, jer je policija snaga i oličenje svake države. Ukoliko je sektor sigurnosti slab, samim tim je slaba i država.


Svi inspektori vraćeni na posao

Korman nam je pojasnio i šta je bilo s  inspektorima koje je njegov prethodnik suspendirao i preraspoređivao na druge pozicije.

- Ponovo ću reći da ne ulazim u razloge i način rada svojih prethodnika. Mogu samo reći da su okončani svi interni postupci protiv policijskih službenika koji su bili i suspendirani u prethodnom periodu, poslije čega su  vraćeni na posao nakon što je utvrđeno da ne postoje elementi teže povrede službene dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.