INTERVJU Predsjednik FBiH

Čavara: Prvo Izborni zakon pa tek onda Vlada Federacije BiH

Nužno stvoriti pravnu državu i omogućiti pravo na legitimno predstavljanje

Avaz.ba / HMS
28.09.2019 09:52

Marinko Čavara

Foto: Avaz

Čelnici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović, zajedno sa saradnicima, zaključili su kako vlast na državnom nivou treba uspostaviti prema već potpisanom sporazumu. Ostalo je, međutim, nejasno jesu li delegacije dvije stranke razgovarale o formiranju nove Vlade Federacije BiH te izmjenama Izbornog zakona BiH kao uvjetu HDZ-a i HNS-a za uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je za RTV Herceg-Bosne da se na spomenutom sastanku razgovaralo i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izborni zakon je prevažan nama u HNS-u. Rekli smo da je provedba presuda Ustavnog suda prethodno pitanje koje bismo trebali riješiti u uspostavi pravne države. Spominjali smo pitanje legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda, pa tako i Hrvata, ali nikakvih konkretnih dogovora po tom pitanju nije bilo - rekao je Čavara dodajući kako je dogovoreno da HDZ BiH i HNS uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji uključuje Predsjedništvo BiH, domove naroda i Grad Mostar.

Upitan je li HDZ BiH ostao pri stavu da nove Vlade Federacije BiH neće biti sve dok ne dođe do izmjena Izbornog zakona, Čavara je kazao da je nužno stvoriti pravnu državu i omogućiti pravo na legitimno predstavljanje pa tek onda razgovarati o formiranju vlasti u Federaciji BiH. 

- Pa, naravno. Mi prvo moramo uspostaviti pravnu državu. Teško je bilo tvrditi postoji li ona – ili ne postoji, ali ukoliko su rezultati izbora i sami izbori bili provedeni po Izbornom zakonu koji nije u skladu s Ustavom BiH, to nam onda pokazuje da imamo situaciju koja nije u skladu s Ustavom BiH - rekao je Čavara. 

- Voljom Bošnjaka izabrana su dva bošnjačka člana u tročlanom Predsjedništvu; na mjestu hrvatskog člana bošnjački je predstavnik, što je paradoksalno i neprihvatljivo hrvatskom narodu. Mi u takvom okolnostima ne možemo ići u sljedeći izborni ciklus jer bi to bilo suludo i samoubilački - naglasio je Čavara, napominjući kako je nužno izmijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje te time legitimirali izbori, a onda se može uspostaviti vlast.

Predsjednik Federacije BiH naglasio je da se na sastanku visokih izaslanstva HDZ-a BiH i SDA razgovaralo o tome kako osigurati normalno funkcioniranje svih sistema koji se tiču stanovnika FBiH te realizacija investicija. 

Smanjiti tenzije

Govoreći o suštini sastanka, Čavara je istaknuo da se razgovaralo o tome kako smanjiti tenzije između bošnjačkog i hrvatskog naroda. 

- Mada to djeluje kao fraza, jako je važno da se ne prestane razgovarati i da se razgovara o svim pitanjima koja terete dva naroda. Mi smo Federaciju BiH uspostavili na ravnopravnosti Hrvata i Bošnjaka. Kasnije se odlukom Ustavnog suda i uvođenjem konstitutivnosti Srba situacija dodatno usložnila jer znamo kako se popunjavaju ta mjesta – to nisu srpski nego bošnjački predstavnici, tako da imamo niz problema koje treba riješiti“ - rekao je Čavara, koji smatra da te probleme treba riješiti kroz promjene Izbornog zakona kako bi osigurali legitimno predstavljanje na svim nivoima.

SDA, SDS i PDP ne žele donijeti ANP

Dopredsjednik HDZ-a BiH u razgovoru za Televiziju Herceg-Bosne kazao je da je na snazi još jedan paradoks jer, kako kaže, SDA ne želi donijeti ANP dok su još srpski predstavnici u Vijeću ministara SDS i PDP, a to pitanje „guraju“ na odlučivanje u Predsjedništvo BiH, gdje mu nije mjesto. 

- SDA, SDS i PDP ne žele da se ANP donese na Vijeću ministara u ovom periodu. S druge strane, SDA i drugi bošnjački član Predsjedništva insistiraju da se to donese na Predsjedništvu, a to nije mjesto odlučivanja po pitanju ANP-a - rekao je Čavara. 

SDA odgovorna za neformiranje vlasti

Upitan ko je odgovoran što ni godinu dana nakon održavanja općih izbora BiH još nema formiranu vlast Čavara je rekao da je jasno da SDA ne želi formirati Vijeće ministara SNSD-om, izbornim pobjednicima u Republici Srpskoj. 

- SDA ne želi formirati Vijeće ministara sa SNSD-om, izbornim pobjednicima u RS, te njihovim koalicijskim partnerima pa se izmišljaju određene vrste kriza kako bi se prikrila takva situacija. Time žele prebaciti krivnju, malo na srpski – malo na hrvatski narod, ali mislim da ta situacija ne može dugo trajati. Predstavnici međunarodne zajednice gube strpljenje za takvo ponašanje pa ćemo morati tražiti iskorak po pitanju stabiliziranja stanja - naglasio je Čavara. 

Govoreći o tome vidi li izlaz iz krize Čavara je istaknuo kako je predstavnicima HDZ-a BiH i HNS-a primarno tražiti rješenja koja će osigurati normalan život na ovim prostorima. 

- Naravno da mi nismo ti koji sami možemo upravljati procesima, ali u onom dijelu u kojem sudjelujemo tražimo rješenja i kompromis između sve tri strane kako bi definirali provođenje odluka Ustavnog suda, brže se kretali na putu ka EU i NATO-u te kako bi osigurali što veće investicije u privredu - rekao je Čavara.

Sredinom oktobra novi sastanak

Predsjednik Federacije BiH kazao je da su se predstavnici HDZ-a BiH i SDA dogovorili da će te dvije stranke novi sastanak imati sredinom oktobra kako bi tražili rješenja za sve dileme ili neriješena pitanja između dva naroda i dvije stranke. 

- Tražimo način kako osigurati da odobrena sredstva za razvitak gospodarstva i infrastrukturne projekte ne čekaju kako ne bismo plaćali penale za nerealizaciju određenih sredstava koje smo povukli iz međunarodnih institucija čime bismo i u ovim okolnostima osigurali što normalniji život - kazao je kaže Čavara.

Komentari

NA VRH