HISTORIJSKI ZNAČAJ Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada čestitao Dan Bošnjaka

Ramić: Trenutna rješenja ne mogu izbrisati hiljadugodišnju historijsku sraslost Bošnjaka

Očuvanja bošnjačkog identiteta, historije, kulture, tradicije, duhovnosti i jezika

Fena
28.09.2019 10:50

Emir Ramić

Foto: Avaz

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je danas čestitku povodom obilježavanja Dana Bošnjaka, 28. septembra, navodeći kako taj datum ima historijski značaj u kontekstu očuvanja bošnjačkog identiteta, historije, kulture, tradicije, duhovnosti i jezika.

- U vrijeme agresije i genocida u BiH, u opkoljenom Sarajevu 28. septembra 1993. na Bošnjačkom saboru nacionalnom renominacijom svoga imena, Bošnjaci su vratili nacionalno ime, čast, dostojanstvo, prirodno pravo na svoju historiju, kulturu, tradiciju, jezik i domovinu. To je ključno i povijesno važno za egzistenciju Bošnjaka i Bosne i Hercegovine - podsjeća Ramić.

Istovremeno ističe kako su Bošnjaci renominacijom svoga nacionalnog imena nastavili svoj intelektualni hod nacionalne egzistencije.

- U dramatičnom povijesnom trenutku agresije i genocida koji je imao osnovni cilj uništenje bosanskohercegovačke države i bošnjačkog naroda, povijesnom renominacijom svoga imena Bošnjaci se semantički, metaforički, zbiljno i smisleno vežu za bosanskohercegovačku zemlju, državu i društvo. Otuda i važnost 28. septembra 1992. godine jer su se Bošnjaci uzdigli u bosansko i evropsko političko biće, svjesni vlastitih nacionalnih atributa kao starog evropskog naroda i njegove moderne političke povijesti koja se vezuje za državu BiH - navodi Ramić.

Nadalje, podsjeća kako su Bošnjaci zajedno sa svim drugim prijateljima BiH svjedoci da je BiH nesumnjiva povijesna, politička i kulturna činjenica bez obzira na historiografske falsifikate, konstrukcije, laži i obmane koje velikonacionalističke ideologije, udruženo i kontinuirano rade.

Usto, naglašava kako nikakva trenutačna rješenja ne mogu izbrisati hiljadugodišnju historijsku sraslost Bošnjaka s državom Bosnom i Hercegovinom. "Bošnjaci, kao miroljubiv, evropski narod su svoju sudbinu vezali za bosanskohercegovački povijesni prostor."

Ramić precizira kako je nacionalno ime Bošnjak historijski, etnički i kulturni termin koji simbolizira jedinstvo bošnjačke historije, kulture, tradicije, jezika na osnovu kojih se to nacionalno biće razlikuje od drugih nacionalnih konstanti.

- Često se zaboravlja povijesno značenje ovog datuma, važnosti koja se prije svega ogleda u povijesnoj i neodvojivoj i historijskoj vezi Bošnjaka za svoju zemlju, državu i identitet. Zato je 28. septembar kao Dan Bošnjaka, ujedinjena tačka raštrkane bošnjačke nacije koja se sjeća trenutka renominacije svoga nacionalnog imena u ime povijesne veze sa BiH bez negiranja drugog i drugačijeg, bez osvete, ali s pravdom i istinom - pojašnjava on.

Ramić ukazuje na značaj očuvanja bošnjačkog identiteta, historije, kulture, tradicije, duhovnosti, jezika...

- Tako ćemo poštovati sebe, tako će nas poštovati drugi, tako ćemo poštovati druge. Ali isto tako trebamo biti i Bosanci, trebamo poštovati bosansku historiju, kulturu, tradiciju, državu, slobodu, nezavisnost, suverenost. Poštujući svoju državu i druge države će poštovati nas i mi ćemo poštovati druge države - navodi Ramić, čestitajući svim Bošnjacima, ma gdje bili, nacionalni Dan Bošnjaka, sa željom da ponosno čuvaju svoje nacionalno ime i zajedno sa svim drugim prijateljima grade bolju budućnost BiH, Evrope i svijeta.

Komentari

NA VRH