RAZGOVOR

Vesko Drljača: Penzije mogu samo rasti

Neće biti potrebe za kreditnim zaduživanjem jer taj zakon ne može stupiti na snagu prije nego što Zavod PIO/MIO prijeđe na budžet, rekao Drljača

Drljača: Nema razloga za brigu. Arhiv

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

30.9.2019

Penzioneri nemaju razloga za brigu. Penzije mogu samo da rastu, a nikako da se smanjuju. Ne postoji šansa za smanjenje penzija. Isto tako, neće biti ni problema u radu Zavoda PIO/MIO, neće se trebati zaduživati. Kazao je ovo jučer za“Dnevni avaz“ federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Garancije ministrice

Na taj način reagirao je na izjave predstavnika poslodavaca, ali i penzionera te Federalnog zavoda PIO/MIO, koji su kazali da će izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je Vlada FBiH u četvrtak usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru, nanijeti nesagledive posljedice penzionom sistemu. 


Direktor Zavoda Zijad Krnjić čak je kazao da bi mogla biti narušena stabilnost te institucije, jer bi mogli biti smanjeni prihodi. Dodao je da će morati posezati za kreditima kako bi redovno isplaćivali plaće.

Jačanje standarda

Ministar Drljača tvrdi drugačije. Kaže da je ministrica finansija Jelka Milićević dala garanciju da neće biti ni u jednom obliku potrebe za zaduživanjem zbog izmjena ovog zakona. 

- Neće biti potrebe za zaduživanjem jer taj zakon ne može stupiti na snagu prije nego što Zavod PIO/MIO prijeđe na budžet. Može se reći da je budžet Federacije garanat stabilnosti i sigurnosti. Dakle, budžet je garant finansijske sigurnosti Zavoda PIO/MIO - kazao je Drljača.

Ministar ističe da su obećali penzionerima da će raditi na poboljšanju njihovog standarda. To je, kaže, prioritet i Ministarstva na čijem je čelu, ali i Vlade.


Povećanje zavisi od prihoda

Što se tiče eventualnog povećanja penzija, ministar kaže da ne zna hoće li ga biti, jer sve zavisi od budžetskih prihoda. 

- Povećanje mora predložiti Upravni odbor Zavoda, Vlada mora napraviti analizu, a nakon toga Ministarstvo je to koje je inicijator, ali kroz te analize Upravnog odbora. Tendencija Vlade je da se minimalne penzije povećaju. Samo povećanje penzija dolazi u obzir, ništa drugo - istakao je Drljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.