SAZNAJEMO

Diplomatsko-koruptivni skandal: MVP BiH pokrenuo istragu o izdavanju viza Iračanima

Izdat je nalog i Kancelariji za diplomatsko-konzularnu kontrolu da preispita kompletan postupak

MVP BiH: Oštro se protive svakom obliku korupcije. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

29.9.2019

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oštro se protivi svakom obliku korupcije i odmah po objavljivanju navoda u medijima u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana zatražili smo detaljnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, koja je iračkim državljanima izdala turističke vize za boravak u BiH.

Detaljna procedura

Ovo je poručeno za „Dnevni avaz“ iz kabineta Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH. 

- Informacija o detaljnoj proceduri izdavanja viza za iračke državljane koji su jučer doputovali pa deportirani sa Sarajevskog aerodroma, zatražena je jučer ujutro – dodaje se. 

Granična policija BiH, podsjećamo, vratila je sa Sarajevskog aerodroma 50 državljana Iraka, koji su imali turističke vize, a kako su ispričali istražiteljima, oni su za ovu vrstu usluge platili po 1.000 eura posrednicima u Ambasadi BiH.

Izdat nalog

No, otkriveno je da ovo nije prvi slučaj i da je ranije Iračanima izdato skoro 200 turističkih viza za ulazak u BiH iako je riječ o osobama koji dolaze iz zemlje visokog migracijskog rizika. 

- Izdat je nalog i Kancelariji za diplomatsko-konzularnu kontrolu MVP-a BiH da u okviru svojih nadležnosti preispita kompletan postupak izdavanja ovih viza u Ambasadi BiH u Amanu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva i druge nadležne institucije BiH da se uključe u ovaj slučaj u okviru svojih nadležnosti kako bi se što prije utvrdilo postoji li eventualna odgovornost institucija ili pojedinaca i kako bi se, u skladu s tim, preduzele odgovarajuće mjere - rečeno nam je iz MVP-a.

Hotelski smještaj


Iračani su, prema saznanjima „Avaza“, imali čak i rezerviran smještaj u jednom sarajevskom hotelu, gdje su se trebali skloniti dok krijumčari ne dođu po njih. U tom hotelu je obavljena racija. Iračani su, pokazala je provjera, redovno odsjedali u ovom hotelu u Sarajevu prije nego što bi se prebacivali u Hrvatsku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.