VITEZ Zbog nereagiranja nadležnih i neisplate plaća, zaštitari "Vitezita" danas napuštaju radna mjesta

Ekološka bomba: Tone opasne nitroglicerinske kiseline od danas bez nadzora

Unutrašnja zaštitarska služba danas u 19 sati prestaje s radom

D. Pucar / Avaz.ba
30.09.2019 12:11

Unutrašnja zaštitarska služba Poslovnog sistema "Vitezit" Vitez danas u 19 sati prestaje s radom te će tone opasne otpadne kiseline, koja moža dignuti uzrak pola Lašvanske doline ili napraviti pravi ekocid nizvodno od Viteza, ostati bez nadzora.  

Zbog činjenice da su u ovoj godini primili samo dvije plaće te da niko od nadležnih iz Federalne direkcije za namjensku industriju nije poslušao njihove višemjesečne apele, "Vitezitovi" zaštitari danas napuštaju radna mjesta.

Skinuli odgovornost

  • Zaštitari se ogradili od odgovornosti
    Zaštitari se ogradili od odgovornosti Foto: D. Pucar

- Prethodno ste upozoreni da će doći do napuštanja radnih mjesta ako ne reagirate, a ovim dopisom skidamo sa sebe svu odgovornost za eventualne posljedice koje mogu nastupiti povlačenjem Službe sigurnosti - navodi se u dopisu "Vitezitovih" zaštitara naslovljenog na direktora Direkcije Envera Mujezinovića.  

Naime, kako je prošle godine objasnio Maid Neslanović, šef "Vitezitovog" pogona za proizvodnju nitroglicerina, radi se o otpadnoj kiselini, koja u sebi sadrži određen postotak izuzetno nestabilnog i opasnog nitroglicerina.

- Imamo skoro 300 tona, kako je mi zovemo, otpale kiseline, koja, u slučaju eksplozije, može uništiti cijeli kraj - kazao je Neslanović te je dodao da se takva opasnost ne može ignorirati, a da se svakim danom nebrige vlasti za ovu firmu povećavaju i šanse da se nešto takvo dogodi.

Opasna kiselina

- Ako bi kiselina eksplodirala, cijeli grad bi bio u opasnosti - upozorio je Neslanović.

Prije se, kaže, takva kiselina odmah prodavala, odnosno nije se gomilala na jedno mjesto, a problema je bilo i u prošlosti.

U "Vitezitu" pamtimo dvije havarije, jednu 1964. i drugu 1978., u kojima je poginulo više desetaka ljudi. Eksplodirali su cijeli objekti, a eksplozija je komade zgrade, teške i do tonu, razbacala po četiri ili pet kilometara. Kosti poginulih radnika nalazile su se kilometrima razbacane po okolnoj šumi - rekao je Neslanović. 

Tagovi

Vitezit Vitez

Komentari

NA VRH