SASTANCI Šefovi diplomatija BiH i Finske

Crnadak - Havisto: Finska snažno podržava napredak regiona ka EU

Glavne teme razgovora bili su bilateralni odnosi, pitanja integracija te politička situacija

Fena

Havisto i Crnadak

Foto: Fena


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas u Sarajevu sa Pekom Havistom (Pekko Haavisto), ministrom vanjskih poslova Republike Finske, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije (EU), a glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, pitanja integracija BiH u EU te politička situacija u BiH i regionu.  

- Što se tiče odnosa između nas i Finske, oni su na veoma visokom nivou kad govorimo politički, ali moramo reći da su, kad je riječ o ekonomiji, prilično nerazvijeni. Mi smo na svega petnaestak miliona eura trgovinske razmjene godišnje, praktično bez investicija. Zajedno smo konstatirali da je u narednom periodu potrebno približiti poslovne zajednice dvije zemlje i raditi još na ugovornoj regulativi koja će dati formalni okvir da bi to išlo brže - izjavio je Crnadak na pres-konferenciji nakon sastanka.

Ocijenjeno je da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima turizma, drvne industrije, šumarstva, obnovljive energije, kao i na pitanjima poboljšanja položaja mladih i u oblasti civilnog sektora.

- Najveći dio posvetili smo, ipak, pitanjima našeg procesa evropskih integracija i želim da zahvalim kolegi Havistu i Finskoj što je BiH i prostor zapadnog Balkana dobio veoma visoko mjesto na listi prioriteta kad je u pitanju njihovo predsjedavanje EU - kazao je Crnadak, dodavši da Finska veoma snažno podržava napredak regiona ka EU.

Za nas je, kako je dodao Crnadak, vrlo važno da u regionu u narednom periodu vladaju mir, potpuna stabilnost, da se ekonomski razvijamo i približavamo stalno jedni drugima.

- Uvjeren sam da će se ova posjeta potvrditi kao veoma dobar signal, koja dolazi u našem teškom političkom trenutku, gdje jedanaest mjeseci nakon izbora nemamo vlast, ali uprkos tome, ova posjeta je dokaz snažne podrške EU narodu koji ovdje živi, da reforme idu naprijed, da evropski put ide naprijed i da se ovdje, u konačnici, mnogo bolje živi - istaknuo je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Finske kazao je da cijeni blisku saradnju koja postoji između BiH i Finske.

- Pozdravljamo nastavak procesa proširenja na cijelom području Balkana. Poznato vam je da je Finska pružila podršku otvaranju pregovora između Sjeverne Makedonije i Albanije i nadamo se pozitivnim pomacima - naveo je Havisto.

Dodao je da su danas razgovarali o mogućnostima dublje i aktivnije saradnje između dvije zemlje te je izrazio podršku što skorijem formiranju vlasti u BiH kako bi se omogućio odgovor domaćih vlasti na realizaciju prioriteta iz mišljenja Evropske komsije.

- Evropska unija snažno podržava regionalnu saradnju na području cijelog zapadnog Balkana. Što se tiče bilateralne saradnje, Finska izražava spremnost za njeno unapređenje u bilo kojoj oblasti, kao što su okoliš, obrazovanje, vladavina prava i drugo - kazao je Havisto.

NA VRH

Podijeli članak na