SUD BiH Nekadašnji v. d. komandanta Samostalnog bataljona Prozor

Enver Buza osuđen na 12 godina zatvora za ratne zločine u Uzdolu

Na presudu postoji mogućnost žalbe

Avaz.ba / BIRN
30.09.2019 13:38

Enver Buza

Foto: BIRN

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Envera Buzu, bivšeg vršioca dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Republike BiH, na 12 godina zatvora za zločin počinjen u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

- Utvrđeno je da su napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su, također, bili pod kontrolom optuženog... Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima - kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a porodice žrtava su upućene na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Komentari

NA VRH