PARIZ

Džaferović odao posljednju počast bivšem predsjedniku Francuske Žaku Širaku

U kraćem razgovoru sa predsjednikom Makronom, Džaferović je zahvalio za gostoprimstvo, naglasivši da je komemoracija bila dostojanstvena i veličanstvena

Fena

30.9.2019

Džaferović odao počast Širaku. Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je u Parizu komemoraciji povodom smrti bivšeg predsjednika Republike Francuske Žaka Širaka (Jacques Chirac). 

Džaferović je, zajedno sa više od 30 šefova država i vlada, u crkvi St. Sulpice odao posljednju počast bivšem predsjedniku Republike Francuske, koji je preminuo 26. septembra u 86. godini.

- Žaka Širaka pamtit ćemo u Bosni i Hercegovini kao velikog prijatelja naše zemlje, koji je dao snažan doprinos angažmanu međunarodne zajednice na zaustavljanju rata, a kasnije i na uspostavljanju mira, reintegraciji BiH i trasiranju njenog euroatlanskog puta. Ime predsjednika Širaka ostat će zapisano u historiji kao časno ime, jer je spadao među one svjetske lidere koji su jasno razlikovali dobro od zla - dio je teksta koji je član Predsjedništva BiH Džaferović upisao u knjigu žalosti.

Također je prisustvovao i ručku koji je u Jelisejskoj palači za šefove država i vlada organizirao predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

U kraćem razgovoru sa predsjednikom Makronom, Džaferović je zahvalio za gostoprimstvo, naglasivši da je komemoracija bila dostojanstvena i veličanstvena, kako i priliči velikom čovjeku kakav je bio predsjednik Širak.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je, istaknuvši dobre odnose Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, uputio poziv predsjedniku Makronu da posjeti našu zemlju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.