ALARMANTNO Stručnjaci tvrde da je u bh. javnim kompanijama porazno stanje

Domljan: U BiH je gore nego što pokazuju analize MMF-a

BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj se broj zaposlenih u javnim preduzećima povećao od 2005. godine

M. SMAJKIĆ

U većini javnih preduzeća višak je zaposlenih

Foto: Arhiva


Javna preduzeća u BiH ne doprinose dovoljno ekonomiji, a vlade ne izvršavaju svoju funkciju vlasništva u skladu sa smjernicama Svjetske banke i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Pokazalo je to istraživanje pod nazivom „Preduzeća u državnom vlasništvu u BiH: Ocjenjivanje učinka i nadzor“, koju je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF). 

Dodatna vrijednost

U svom izvještaju MMF navodi, između ostalog, da ne postoje tačni, ažurirani i javno dostupni podaci o sektoru javnih preduzeća te da su preduzeća u državnom vlasništvu zaslužna za skoro 11 posto ukupne zaposlenosti, ali samo deset posto dodane vrijednosti, što ukazuje na to da zaposleni u javnim preduzećima u BiH proizvode manje dodane vrijednosti nego u drugim zemljama regije. 

Osim toga, kako je navedeno, BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj se broj zaposlenih u javnim preduzećima povećao od 2005. godine. U izvještaju se navodi i da većina javnih preduzeća ima višemilionske dugove.

Iako nije sve tako crno s obzirom na to da postoje sektori koji su, kako se navodi u ovoj analizi, bili i profitabilni, poput telekoma, profesor Vjekoslav Domljan, ekonomski stručnjak i analitičar, kaže kako u sektoru javnih preduzeća ipak treba realno sagledati stvari.

  • Domljan: Daleko zaostajemo

    Domljan: Daleko zaostajemo

    Foto: Arhiva


Kako iznosi, uz ekonomske kriterije, primjenjuju se i oni socijalni, što je jedna, kako navodi, šira kategorija o kojoj treba voditi računa.

Jer, kako pojašnjava, često su neke firme u situaciji pravnog, odnosno prirodnog monopola, kao što su vodovod, kanalizacija...

No, kada bi se naše kompanije poredile s onima u drugim zemljama u istom sektoru, tek bi se tu, kaže, otkrilo koliko je stanje porazno, poput naših vodovoda i austrijskih ili švicarskih.

Korektne metode

- Primjera radi, na hiljadu priključaka trebaju doći dva zaposlena u vodovodu i kanalizaciji, a kod nas ih ima i po 25. Dakle, odmah na početku, na bazi parcijalnih pokazatelja se vidi da je stanje kod nas nezadovoljavajuće, a tek ako bi se primijenile korektne ekonometrijske metode, nedvojbeno bi se ustanovilo da i ovo što je naizgled pozitivno, kao što su telekomi i elektrokompanije, daleko zaostaje u usporedbi s drugim kompanijama u drugim zemljama. Dakle, stanje je sve skupa, kad se sabere, i gore nego što je prikazano u studiji MMF-a - podvukao je Domljan. 

U 550 preduzeća radi 80.000 ljudi

U 550 javnih preduzeća zaposlenih je skoro 80.000.

- Prosječna plaća u javnim preduzećima je za skoro 40 posto viša nego u privatnom sektoru bez obzira na nižu produktivnost radnika i profitabilnost. Premija na plaće u javnim preduzećima u BiH viša je nego u većini zemalja regije. Godine 2017. prosječna mjesečna bruto plaća u javnim poduzećima iznosila je 756 eura - navodi MMF.

NA VRH

Podijeli članak na