TURIZAM

U Neumu zadovoljni, ali lani je bilo bolje

Ne možemo reći da je sezona bila bolja od prošlogodišnje, koja je, opet, s druge strane, rekao bih, bila nerealno dobra, rekao Krešić

Neum jučer: Nažalost, ne rade restorani, dućani.... S. Šabić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

30.9.2019

U Neumu, našem jedinom gradu na moru turistički radnici sumiraju rezultate ovogodišnje turističke sezone. Mjesta zadovoljstvu ima, ali, ipak, rezultati se ne mogu mjeriti s lanjskom sezonom.

Dosta rupa

Kazao nam je to Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika u Neumu, dodavši da je prema dosadašnjim procjenama ostvareno 700.000 noćenja.

- Generalno, sezona jeste uspješna, iako smo na samom početku imali dosta rupa, ali, na koncu uspjeli smo rasprodati sve kapacitete. Ipak, ne možemo reći da je sezona bila bolja od prošlogodišnje, koja je, opet, s druge strane, rekao bih, bila nerealno dobra. Stoga, neophodno je dosta toga učiniti za narednu sezonu - kazao nam je on.

 Činjenica je, kazao je, da svi neumski hoteli rade jako dobro, međutim, u ukupnom broju smještajnih kapaciteta oni čine udio od svega 15 posto. Pita se šta je sa ostalih 85 posto, koji se odnosi na privatni smještaj?  

Popunjeni hoteli

- Ne trebamo se zavaravati da je Neum pun kada su popunjeni hotelski kapaciteti. Jer, evo i sada, praktično, u podsezoni, skoro svi hoteli su popunjeni do kraja oktobra. Nažalost, ne rade restorani, dućani i, jednostavno, nema druge vanpasionske potrošnje i, stoga, neophodno je poraditi na produženju sezone kada je riječ o privatnim iznajmljivačima- iznio je Krešić. 

Pripreme za Novu godinu 

Potcrtao je i da u brojnim neumskim hotelima uveliko traju pripreme za doček Nove godina, što do sada, kazao je, nije bio slučaj.

Krešić:Nema vanpansionske potrošnje. Arhiv

- Dakle, po pitanju hotelijerskog posla možemo biti zadovoljni, ali trebamo raditi na uređenju same destinacije i na edukaciji privatnih iznajmljivača budući da su oni u biti u dva, tri mjeseca glavni generatori vanpasionske potrošnje u Neumu - istakao je Krešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.