PROCESI

Žestok okršaj u Sudu BiH: Tužiteljica Gafić teško optužila bivšeg šefa Mihajlovića

Sutkinja u više navrata prekidala verbalnu komunikaciju kolega

Božo Mihajlović. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

1.10.2019

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je nastavljeno suđenje u aferi "Nestali novac", u kojem Tužilaštvo BiH tereti suspendiranog tužioca Božu Mihajlovića za nesavjestan rad u službi. U ovoj aferi, iz 12 predmeta koje je dužio Mihajlović, nestalo je ukupno skoro 225.000 maraka. 

U Sudu BiH jutros su saslušana dva nova svjedoka Tužilaštva, a riječ je o tužiteljici Jasmini Gafić i bivšem referentu KDP-a Suda BiH Nenadu Petroviću. Svjedočenje tužiteljice Gafić dovelo je do žestokog okršaja između nje i optuženog tužioca Mihajlovića. Gafić je, naime, odgovarajući na pitanja tužiteljice Ivane Petković, kazala da je praksa da tužioci potpisuju akte za one kolege koji su odsutni te da je, kako je kazala, potpisala i jedan akt u ime tužioca Mihajlovića, a koji mu je donijela njegova saradnica. No, Gafić je kazala: "Da sam znala da je riječ o kriminalu, nikad ne bih potpisala te akte."

- Tužilaštvo nikad ovakvu ljagu nije doživjelo, da tužilac krade novac. Ja sam mislila da je on pošten čovjek, kako sam mogla sumnjati da tužilac krade novac - rekla je Gafić.

Ispričala je da je akt potpisala zato što je Mihajlovićeva saradnica kazala da se on nalazi na putu. No, na ovo je žestoko reagirao i Mihajlovićev advokat Vlado Adamović, zatraživši od Suda BiH da se, zbog, kako je rekao, "nepristojnih izjava", zabrani iskaz tužiteljice Gafić.

Mihajlović je u više navrata pitao Gafić zbog čega je potpisivala akte po hitnoj proceduri ako nije bio tu i da li zna da je on u to vrijeme bio u bolnici, na što je ona odgovorila da je često bio odsutan, ali da tada nije bio u bolnici nego na putu.

Zanimljivo je da je sutkinja Amela Huskić u više navrata prekidala verbalnu komunikaciju između Gafić i Mihajlovića uz opasku: "Nađite se mimo Suda i onda raspravite sve probleme koje imate."

Na kraju je Mihajlović kazao da će Gafić pozvati kao svoju svjedokinju, na šta mu je ona odgovorila: "Misliš da ćeš mi tako dohakati, ako me pozoveš za svog svjedoka." 

Drugi svjedok Petrović svjedočio je na okolnosti službenih zabilješki koje je pravio kao referent u Sudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.